Nyheter

Många vill veta Sara Skyttedals religiösa hemvist efter petningen

KD-politikern har alltid varit öppen med sin kristna tro - konverterade som vuxen

Efter att Sara Skyttedal hamnat i hetluften då hon fått sparken från KD:s EU-vallista verkar det som att många varit nyfikna på hennes koppling till religion. På en vecka har omkring 5 000 personer googlat hennes namn följt av Livets ord, en trosrörelseförsamling hon inte tillhör.

KD:s Europaparlamentariker Sara Skyttedal har fått mycket stor uppmärksamhet efter att hon petats som toppnamn inför det kommande valet, efter uppgifter om att hon sökt kontakt med Sverigedemokraterna. Hon har själv också gett sin version av händelsen i SVT:s intervjuprogram 30 minuter, där hon gick hårt åt partiledaren Ebba Busch.

När många nu söker information om Sara Skyttedal visar det sig att det finns en stor nyfikenhet kring hennes religiösa hemvist. Omkring 5 000 personer har under den senaste veckan googlat “Sara Skyttedal” kombinerat med “Livets ord”, vilket går att se via verktyget Google Search Console. Anledningen är troligtvis ett intresse för huruvida hon har någon koppling till Uppsalaförsamlingen.

Tydlig med sin tro

Sara Skyttedal är inte en politiker som i tid och otid skyltar med sin kristna tro. Samtidigt har hon heller aldrig dolt var hon står någonstans. Hon har i flera intervjuer berättat om hur hon är uppvuxen i ett kristet hem samt att hon har gått på en kristen friskola som ung.

Lika öppen har hon varit med att hon i vuxen ålder gjort ett medvetet val att konvertera till Katolska kyrkan.

– Det som attraherade mig med Katolska kyrkan, är att det finns något beständigt, berättade hon exempelvis förra året då hon intervjuades i podden En kristen resa.

Där berättade hon också om hur viktigt det är för henne att gå i mässa och hur hon lever ut sin kristna tro i praktiken.

Ekman gjorde en Skyttedal

Även i sociala medier har Sara Skyttedal återkommit till sin tro, och när det gäller kopplingen till Livets ord finns det faktiskt ett spännande replikskifte för några år sedan. När KD-politikern berättar på Twitter, nuvarande X, att hon har gått på en kristen friskola och ändå lyckats bli en självständigt tänkande person reagerar många och börjar ställa frågor.

Bland annat vill någon veta om hon gjort samma andliga resa som Ulf Ekman, Livets ord-grundaren som valde att lämna trosrörelsen för att bli katolik.

”Eftersom jag gjorde det först brukar jag säga att han gjorde en Skyttedal”, kontrar Sara Skyttedal med glimten i ögat.

---

Fakta: Skyttedals petning

  • När Kristdemokraterna skulle anta sin lista till sommarens EU-val var det först David Lega som presenterades som toppnamn.
  • Men det ändrades efter några veckor, när Sara Skyttedal lyckades hitta ett sätt att bli EU-vallistans toppnamn.
  • Senaste nytt är att hon petas från listan efter att ha tagit kontakt med Sverigedemokraterna.
  • Nytt toppnamn är nu i stället Alice Teodorescu Måwe.

---

Fler artiklar för dig