Nyheter

Allt större intresse för Förintelsens minnesdag bland kommunerna

”Dagen har blivit institutionaliserad i samhället”, säger Johan Perwe på Forum för levande historia

Minst en tredjedel av landets kommuner uppmärksammar Förintelsens minnesdag på lördag med biblioteksutställningar, minneshögtider eller andra arrangemang för allmänheten. Myndigheten Forum för levande historia märker att intresset för minnesdagen blivit allt större i Sverige.

Nu på lördag infaller alltså minnesdagen för Förintelsens offer. I 25 år har dagen, som alltid infaller den 27 januari – dagen då koncentrationslägret i Auschwitz befriades 1945 – högtidlighållits i Sverige. Och över tid tycks intresset för att uppmärksamma minnesdagen ha blivit allt större.

Johan Perwe, pressansvarig på myndigheten Forum för levande historia.

Johan Perwe, pressansvarig på myndigheten Forum för levande historia, säger att minnesdagen numera ”har blivit institutionaliserad i samhället”.

– Vi märker att det för varje år blir allt fler arrangemang. Inte minst såg vi det i samband med 75-årsdagen av Auschwitz befrielse att intresserat ökade. Något liknande räknar vi med nästa år, när 80-årsdagen infaller.

Minst en tredjedel arrangerar något

98 av landets 290 kommuner – alltså en tredjedel av kommunerna – uppger för Dagen att de inom ramen för kommunal verksamhet i år kommer uppmärksamma Förintelsens minnesdag genom utställningar, minnesceremonier, fackeltåg eller kulturevenemang som vänder sig till allmänheten.

94 kommuner uppger att de inte uppmärksammar minnesdagen med något som vänder sig till allmänheten, men i många av dessa kommuner behandlas Förintelsen i undervisningen på de kommunala skolorna. I Hjo kommun visas exempelvis filmen Schindlers List för samtliga högstadieelever på kommunens skolor. Många kommunala bibliotek som inte anordnar någon utställning ställer ändå fram relevanta böcker ur sortimentet på någon synlig plats.

100 av landets 290 kommuner har inte besvarat frågan om hur Förintelsens minnesdag uppmärksammas.

Svårt att navigera

Ett av de större evenemangen för att uppmärksamma minnesdagen äger rum i Göteborg, där bland annat kommunen, länsstyrelsen och Judiska församling i Göteborg tillsammans bjuder in till det årligen återkommande ”Samling för demokrati”. Av säkerhetsskäl kommer emellertid årets samling inte att vara lika öppen som tidigare års samlingar. Evenemanget kommer spelas in och sändas på nätet i efterhand.

”Vi vill inte kommentera varför vi gör respektive säkerhetsåtgärd, eller gå in mer på detaljer kring säkerhetsarbetet. Åtgärderna grundar sig i en säkerhetsanalys som vi har gjort tillsammans med polismyndigheten där vi bland annat vägt in omvärldsläget”, skriver Viktor Löfving, handläggare vid Länsstyrelsen Västra Götaland, i en kommentar till Dagen.

I en annan kommun uppger kulturchefen i samtal med Dagen att det, med anledning av omvärldssituationen och det pågående kriget mellan Israel och Hamas, är svårt att veta hur kommunen bör navigera när det gäller uppmärksamhet kring Förintelsens minnesdag.

Kostnadsfri möjlighet

Många av de kommuner som uppmärksammar minnesdagen genom något öppet arrangemang bjuder in till utställningar om Förintelsen på de kommunala biblioteken. Utställningsmaterialen har i nästan samtliga fall hämtats från Forum för levande historia.

– Det är en kostnadsfri möjlighet för bibliotek och andra att uppmärksamma minnesdagen genom att helt enkelt skriva ut våra miniutställningar på A3-papper som sätts upp, säger Johan Perwe på myndigheten.

Forum för levande historia själv arrangerar på lördag en minnesceremoni i Eric Ericsonhallen i Stockholm. Bland talarna finns statsminister Ulf Kristersson och Förintelseöverlevarna Lea Gleitman och Piotr Zettinger. Kronprinsessparet, flera ministrar och partiledare närvarar också vid ceremonin, som direktsänds på SVT Play klockan 17.00.

---

Fakta: Förintelsens minnesdag

  • Minnesdagen för Förintelsens offer infaller varje år den 27 januari – det datum då koncentrationslägret i Auschwitz befriades 1945.
  • I Sverige har dagen högtidlighållits sedan 1999. FN deklarerade dagen som internationell minnesdag sex år senare, 2005.
  • Minst en tredjedel av Sveriges kommuner uppmärksammar dagen med något slags arrangemang som vänder sig till allmänheten.

---

Fler artiklar för dig