Nyheter

Skyttedal om petningen från EU-listan: ”Chockad och besviken”

“Fanns en tydlig plan för att avsätta mig”, säger hon till SVT.

Sara Skyttedal berättade på tisdagskvällen i SVT om sina kontakter med Sverigedemokraterna, och sa att de varit kända för partiledare Ebba Busch sedan i höstas. Därför kom det som en chock när hon förra veckan petades från Kristdemokraternas EU-vallista.
– Min bild var att vi hade en plan för hur det skulle hanteras, sa hon i intervjun.

Beskedet om att Europaparlamentarikern Sara Skyttedal petas från EU-vallistan, till förmån för den tidigare moderaten Alice Teodorescu Måwe, slog ned som en mindre bomb förra veckan. Förklaringen som gavs av partisekreterare Liza-Maria Norlin var att Sara Skyttedal ”sökt möjligheter till uppdrag hos ett annat parti” – och det partiet visade sig vara Sverigedemokraterna.

I tisdagskvällens intervju i programmet 30 minuter berättade Sara Skyttedal om sina kontakter med Sverigedemokraterna i början av förra hösten. Bakgrunden, sa hon, var att hon efter sommaren hade fått veta att hon förlorat stort i partiets provval till EU-parlamentet, och därför sökte uppbackning för sin kandidatur direkt från Ebba Busch. När den uppbackningen uteblev valde hon att först tala med en sverigedemokratisk Europaparlamentariker, och sedan med en medarbetare till SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Sara Skyttedal intervjuas av Anders Holmberg i SVT:s program 30 minuter.

Att samtalet med Jimmie Åkessons medarbetare skulle handlat om hon skulle kandidera för SD i EU-valet förnekade hon dock bestämt i SVT.

I stället beskrev hon samtalet som en sondering av möjligheten att till exempel bistå SD som konsult, framför allt i Bryssel, i det fall hon blev av med sitt arbete för Kristdemokraterna.

Blev toppnamn trots allt

Allt detta ändrades när KD:s partifullmäktige valde att i oktober trots allt sätta Sara Skyttefall överst på EU-vallistan. Då säger Sara Skyttedal att hon berättade om sina kontakter med Sverigedemokraterna för sin partiledare, Ebba Busch.

– Jag berättade att det förts samtal, och vad avsikterna var, sa Sara Skyttedal, och förklarade att man sedan dess lagt upp en plan för krishantering både externt och internt i partiet utifall hennes samtal med SD ”skulle bli medialt”.

– Jag tror egentligen att allt är lugnt, vi fortsätter att förbereda för valrörelsen. Och det är några dagar efter att vi inkommit med allt partiet behöver för valkampanjen som jag plötsligt kallas till verkställande utskottet, sa hon.

Sara Skyttedal tror att hon ska berätta om valmanifestet, sa hon, men blir ”blir överrumplad av ett kort, ganska märkligt förhör” om sina kontakter med Sverigedemokraterna.

Dagen efter ringer Ebba Busch för att meddela att partistyrelsen ska lyfta frågan, enligt Sara Skyttedal, men att det inte finns något förslag till beslut. Kort därefter får hon veta att det inte längre finns något förtroende för henne.

Chockad och besviken

– Jag blir ju chockad och så klart oerhört besviken. Framför allt, något som skaver i det här, är att jag inte fått möjlighet att berätta om min sida innan beslutet fattades.

Något annat som skaver nu, sa hon i SVT, är tanken på hur hon varit ”Lars Adaktussons bödel medialt”, på så sätt att hon förde fram partiets kritik våren 2019 mot hur den tidigare Europaparlamentarikern röstat i frågor om abort i parlamentet.

– Innan jag publicerade det uttalande som partiledningen hade formulerat så ställde jag frågan hur Adaktusson ställde sig kring sitt röstande, kring hanteringen av det hela, sa Sara Skyttedal.

– Det svar jag fick var att Lars insåg att det blivit fel och var helt med på kommunikationen. De sa att han förstod vad som behövde göras. De som följt efterdyningarna av det här kan konstatera att så inte var fallet. Flexibiliteten med sanningen tycks vara den röda tråden härigenom.

Själv spekulerar hon i att partiet, innan de petade henne förra veckan, ville få in ett genomarbetat material från sin parlamentariker inför EU-valet, den 9 juni, och dessutom sedan länge velat få in en annan toppkandidat.

– Jag uppfattar att Ebba Busch inte har varit ärlig mot mig med sina avsikter. [ …] Det fanns en tydlig plan, men den avsikten valde man att dölja för mig.

Aftonbladet har efter intervjun med Sara Skyttedal sökt Ebba Busch, som hänvisar till KD:s partisekreterare Liza-Maria Norlin.

”Jag beklagar att vi inte fått föra samtal med Sara internt trots upprepade försök sedan i torsdags. I övrigt har jag nu inget mer att tillägga”, skriver hon i en kommentar till Aftonbladet.

---

Fakta: Detta har hänt

  • I KD:s provval inför EU-valet, som hålls i juni 2024, blev europaparlamentarikern Sara Skyttedal inte toppnamnet. Då hade hon bland annat väckt reaktioner för att hon hade förespråkat legalisering av cannabis, i strid mot partilinjen. Nytt toppnamn blev partikollegan David Lega, som också är europaparlamentariker.
  • Men Sara Skyttedal vann ändå striden om förstaplatsen. I en omröstning i KD:s partifullmäktige i oktober där man emot valberedningens förslag och placerade åter Sara Skyttedal i topp.
  • Förra veckan petades hon återigen. Den här gången efter att det avslöjats att hon haft kontakter med Sverigedemokraterna.
  • Ny toppkandidat är nu debattören Alice Teodorescu Måwe.

---

Fler artiklar för dig