Nyheter

Frikyrkor hoppas skapa miniförsamlingar med Blomstra-metoden

Flera samfund och Alpha backar upp satsning för att skapa nya husförsamlingar och vitalisera kyrkor

Nya människor kommer till tro i en Alphakurs – de fortsätter i en bibelupptäckargrupp – som övergår i en husförsamling eller i ett annat missionellt initiativ. Så har kristna jobbat i både Nederländerna och Storbritannien. Nu vill även kyrkosamfund i Sverige föra ihop flera väletablerade metoder för att nya typer av miniförsamlingar enklare ska växa fram.

De kallar arbetsmetoden för ”Blomstra”. Evangeliska frikyrkan, Svenska alliansmissionen och EFS vill tydligt jobba med den. Equmeniakyrkan och Pingst FFS visar intresse, om än inte lika tydligt. De hoppas att även församlingar inom Svenska kyrkan ska hänga på.

Allt enligt Johannes Stenberg från Linköping som ansvarar församlingsplanteringsfrågor inom Evangeliska frikyrkan (EFK). Tillsammans med Marie-Louise Nilsson, ledare för Alpha Sverige, är han drivande för att samla de svenska kyrkorna och samfunden kring det här konceptet.

Mer greppbart

Främst frikyrkorna har under det senaste decenniet aktualiserat frågan om att starta nya församlingar – och gjort olika satsningar. Men riktig fart på den rörelsen har det inte blivit, även om samfundsledningarna har satt upp mål och ett antal goda initiativ har tagits.

– Vi vill att det här ska vara en hjälp att mer effektivt kunna nå ut till nya människor – och göra det mer greppbart att bilda hus- och miniförsamlingar, säger Johannes Stenberg.

Johannes Stenberg, EFK.

Två metoder kombineras

Det handlar alltså om att kombinera två väletablerade arbetsmetoder i kyrkorna. Dels Alpha, som är en grundkurs i kristen tro, och dels bibelupptäckargrupper, DBS, (Discovery bibel study), där man i en mindre grupp läser och pratar om bibeltexterna och fördjupar sitt lärjungaskap. Blomstra vill förena koncepten och låta dem leda fram till att nya missionella och pionjära initiativ tas.

– Vi vill förenkla och speeda upp möjligheten att plantera nya församlingar. Det kan börja i hemmen, men också på padelcentret, på en krog eller restaurang eller på en annan plats som passar, säger Marie-Louise Nilsson.

Startat hemkyrka

Johannes Stenberg har själv erfarenhet från att ha bildat Linköpings hemkyrka, där två församlingsgrupper har växt fram under fem års tid. Där har man medvetet jobbat med både Alphakurser och bibelupptäckargrupper i hemmen.

– Vi har sett hur nya människor har kommit till tro och fått döpas, säger han.

Den modell som nu ska lanseras vid en träningsdag i Citykyrkan i Stockholm för intresserade i kristenheten, lördag 10 februari, har sina rötter i Nederländerna.

Så här är det tänkt att det ska gå till: En Alphakurs behöver fyra stabila kristna personer för att komma i gång. Efter elva veckors grundkurs i kristen tro fortsätter man i en bibelupptäckargrupp, som sedan går över i en typ av husförsamling, där gruppen kan börja fira nattvard, döpa eller organisera sig på det sätt som deras kyrkliga tradition praktiserar

– Efter en process på ett år kan man sedan börja om igen med en ny Alphagrupp. Vi hoppas på det här sättet på ett nätverk av många grupper på sikt, säger Johannes Stenberg.

Exempel från London

kvinna och präst

Marie-Louise Nilsson berättar att Alpharörelsens moderförsamling Holy Trinity Brompton i London har planterat 160 församlingar i fyra-fem generationer utifrån Alphakurserna, där nya människor har kommit till tro.

– Guds rike växer just när nya människor kommer till tro.

– För oss handlar det om att ge ny riktning och ny energi till samfunden. Ska man kunna plantera 300 församlingar under tio år måste vi bemyndiga människor och få i gång rörelsen, och att den blir multiplicerande, säger hon.

Coachning nästa läsår

Vid samlingen i Citykyrkan i Stockholm i februari släpps en bok/manual över hur man kan arbeta med metoden utifrån internationella lärdomar, men också med erfarenheter från Sverige inbakade. Från hösten erbjuds också ett ettårigt coachningsprogram för kyrkor och grupper som vill jobba på det här sättet.

Det hela kopplas till det redan befintliga träningsprogram för församlingsplanterare som kallas M4.

– En av fördelarna med Blomstra är att i princip vem som helst kan starta en grupp. Det behövs inte en anställd präst eller pastor. Genom att det är många som bär finns möjligheten att det kan sprida sig enklare, säger Johannes Stenberg.

Marie-Louise Nilsson och Johannes Stenberg betonar samtidigt att syftet både är att plantera nya församlingar och att vitalisera de etablerade kyrkorna.

Fler artiklar för dig