Nyheter

Mike Pilavachi kritiseras av egna kyrkan efter ny utredning om övergrepp

Utredning om Soul Survivors grundare slår fast att han inte ”levt upp till det som förväntas av en präst i Engelska kyrkan”.

Mike Pilavachi har betett sig på ett sätt som ”inte lever upp till det som förväntas av präst i Engelska kyrkan”. Det slår en utredning fast om Pilavachi, som sedan tidigare anklagas för maktmissbruk och övergrepp i kyrkan.

Under förra året uppdagades att missionsorganisationen Soul Survivors grundare Mike Pilavachi i sitt ledarskap inom kyrkan på ett systematiskt sätt gjort sig skyldig till olika former av övergrepp.

En utredning gjordes då i Engelska kyrkan: ”Slutsatsen att han använde sin andliga auktoritet för att kontrollera människor och att hans tvångsmässiga och kontrollerande beteende ledde till olämpliga relationer, fysisk brottning med ungdomar och massage av unga manliga praktikanter.”

Mike Pilavachi speaking in the Scottish Parliament on 31 May 2022.

Nu har en annan utredning presenterats av Engelska kyrkan, skriver Church Times. Den grundar sig på kontakter som Pilavachi haft med en utsatt person. I utredningen heter det att denna person har berättat vad som bedöms vara ”tydliga bevis för den skada som detta har gjort i hennes liv”.

Utredningen har gjorts av en icke namngiven biskop utanför St Albans-stiftet där Pilavachi arbetade. Biskopens bedömning är att Mike Pilavachi har uppfört sig på ett sätt som ”inte lever upp till det som förväntas av en präst i Engelska kyrkan”, rapporterar Christian Today.

Därför har kyrkan beslutat att tilldela Mike Pilavachi en skriftlig varning. Sedan våren 2023 är han avstängd från att verka som präst i Engelska kyrkan. Det var i april förra året som Pilavachi gick med på att kliva av från allt arbete och engagemang i Soul Survivor. I samband med detta sa han:

– Jag söker förlåtelse från varje person som jag har orsakat lidande under den tid jag har arbetat i kyrkan, sa han vid det tillfället.

Jobbade i norra London

Soul Survivor är både namnet den församling i Watford i norra London där Mike Pilavachi under många år var pastor och den missionsorganisation med samma namn som han har varit med och grundat.

Samtidigt som han var engagerad i Soul Survivor hade han ett starkt engagemang i Engelska kyrkan. 2012 prästvigdes han och 2014 fick Soul Survivor status som ett officiellt missionsinitiativ av Engelska kyrkan.

Mike Pilavachi har varit i Sverige vid flera tillfällen. Till exempel besökte han Nyhemsveckan utanför Mullsjö 2017.

---

Fakta: Mike Pilavachi.

  • Född den 7 mars 1958.
  • Evangelist, pastor och tidigare präst i Engelska kyrkan.
  • Har arbetat i flera församlingar i Engelska kyrkan.
  • Grundare av församlingen Soul Survivor och missionsorganisationen med samma namn.

---

Fler artiklar för dig