Mikael Oscarsson (KD) blir årets mottagare av ett pris som delas ut av Föreningen Förintelsens överlevande. Han prisas bland annat som initiativtagare och eldsjäl i det tvärpolitiska riksdagsnätverket Minnet av Förintelsen.
Tjugosjunde januaripriset delas ut vid den minnesceremoni för Förintelsens offer som äger rum i Stockholms stora synagoga på lördag.
Tjugosjunde januaripriset har delats ut av Föreningen Förintelsens överlevande (FFÖ) i Stockholms stora synagoga varje år sedan 2007, i samband med Internationella minnesdagen för Förintelsens offer. Prissumman är på 10 000 kronor.
– Mikael Oscarssons insatser för hågkomsten av Förintelsen har varit och är mycket viktiga. För oss i FFÖ har han alltid känts som en nära och trogen vän. Det är därför en stor glädje att kunna ge 2023 års 27-januaripris till Mikael Oscarsson, säger Tommy Ringart, ordförande i Föreningen Förintelsens överlevande, i en kommentar till Dagen.
Det var 2007 som Mikael Oscarsson tog initiativ till det tvärpolitiska riksdagsnätverket Minnet av Förintelsen, som sedan dess högtidlighållit Förintelsens minnesdag i riksdagen varje år.
– Det känns mycket hedersamt att få priset. Det sporrar mig ännu mer i arbetet mot antisemitismens förfärliga gift, som ledde till att sex miljoner människor dödades under andra världskriget bara för att de var judar, säger han till Dagen.
– Skuldbeläggningen och lögnerna om judarna var en grund till att Adolf Hitler kunde få acceptans bland människorna i Tyskland. Och tyvärr lever lögnare vidare i denna dag, och har fått ny spridning efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober.
En överlevande bakom idén till nätverket
”Genom Mikaels enträgna arbete har högtidlighållandet i riskdagen blivit en naturlig och viktig del av riksdagsåret med många riksdagsledamöter från alla partier som deltagare,” skriver FFÖ i ett pressmeddelande, och tillägger att överlevande och anhöriga alltid varit inbjudna till minneshögtiderna.
Mikael Oscarsson berättar att han fick idén till riksdagsnätverket av en överlevande och vän, Max Safir, som dog 2020.
– Han sa till mig att den här minnesdagen, som instiftats av FN, hedras i parlamenten runt om i Europa, men inte i Sverige. Och så bad han mig att göra något åt det, säger han.
– Jag tog initiativet till det här då, som efterhand vuxit. På torsdag möts vi i Förstakammarsalen, och då finns bland annat ett par som överlevt Förintelsen, Jovan och Dina Rajs med.
Sedan tre år tillbaka är det riksdagens talman som arrangerar och bjuder in till minneshögtiden tillsammans med nätverket. Så länge har också högtiden bevistats av statsministern.
Riksdagsnätverket har också tillsammans med Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet under flera år anordnat resor i Förintelsens spår i Polen för riksdagsledamöter. Över 100 ledamöter har enligt FFÖ varit med på dessa resor.
Förra årets mottagare av priset var Christer Mattsson, docent i pedagogik och föreståndare för Segerstedtinstitutet. Han prisades för sin forskning och sina insatser i bevarandet av Förintelsens minne.
[ Elisabeth Sandlund: Vi kommer aldrig till rätta med antisemitism när lärare inte vågar prata om det ]