Nyheter

Två månader efter cyberattacken: Svenska kyrkans sajter tillbaka

Fortfarande kan det dock dröja ett tag innan all information är uppdaterad

Efter nästan två månader i det digitala dödsriket har nu Svenska kyrkans webbplats återuppstått. ”En lättnad”, konstaterar kyrkans kommunikationschef Pia Dahlén.

Svenska kyrkans hemsida har levt på konstgjord andning sedan cyberattacken den 23 november förra året. Det har gått att komma in på sidorna, men det har varit en backup och webbsidorna har inte kunnat fyllas på med ny information, vilket gjort att många församlingar arbetat mer med sociala medier för att nå ut med senaste nytt.

På flera håll i landet har kyrkan gått över till papper och penna för att kunna hantera situationen när det gäller bokning av kyrkliga tjänster som bröllop, dop och begravning.

Men nu har kyrkans digitala plattformar återuppstått.

”Hurra”, utropar kyrkans eget konto på plattformen X.

”Formulär, kalenderhändelser och sökfunktioner är åter i gång. Det kan dock dröja ett tag innan all information är uppdaterad”.

En lättnad

Kyrkans kommunikationschef Pia Dahlén är också mycket nöjd.

– Svenska kyrkans webbplats är ett viktigt nav i kommunikationen med medlemmar och allmänhet. Det är en lättnad att den nu är i full funktion igen, säger hon via i ett pressmeddelande.

Begränsad information

Det är sedan tidigare känt att bakom cyberattacken låg ett hackernätverk som ville pressa kyrkan på pengar. Någon utbetalning till de digitala inbrottstjuvarna ska inte ha skett, enligt kyrkan. Däremot har FBI gjort ett tillslag mot den kriminella hackergrupp som låg bakom, vilket ingår i en större härva av olika brottsliga försök.

Enligt Svenska kyrkan ska angriparen inte ha varit ute efter annat än pengar, men de kan ha fått tillgång till en begränsad information när det gäller personuppgifter. Bland annat kan det röra sig om identiteten på ideella medarbetare, tidigare anställda, vuxna som deltar i körer eller liknande verksamhet samt uppgifter på personer som varit i kontakt med Svenska kyrkan i ärenden som medlemskap, dop, vigsel och lokalhyrning.

Pia Dahlén, kommunikationschef vid Svenska kyrkan.

---

Fakta: Cyberattacken

  • Natten till den 23 november 2023 utsattes Svenska kyrkan för en cyberattack.
  • Bakom attacken låg det kriminella nätverket Blackcat-gruppen som försökte utpressa kyrkan på pengar.
  • Svenska kyrkan säger att hotet är avvärjt samt att de inte betalat ut några pengar.
  • Nu fungerar också kyrkans olika webbplatser, som under nästan två månader enbart hållits vid liv via en backup.

---

Fler artiklar för dig