Nyheter

Nikki Haley – den kristna konvertiten som utmanar Trump

Tidigare FN-ambassadören, med starkt fokus på Israel, ligger långt efter Trump

Tisdagens primärval i New Hampshire kan bli avgörande för Nikki Haleys försök att bli Republikanernas presidentkandidat. Den 52-åriga tidigare guvernören och FN-ambassadören, som lät döpa sig på 1990-talet, har nu skärpt tonen mot sin huvudmotståndare Donald Trump.

I Republikanernas första nomineringsmöte, i Iowa förra veckan, besegrades Nikki Haley av både Ron DeSantis och Donald Trump. Hon fick 19,1 procent av rösterna mot DeSantis 21,2 och Trumps överlägsna 51,0. I delstaten New Hampshire bedöms hennes chanser dock vara bättre.

I söndags drog sig Floridaguvernören Ron DeSantis ur presidentracet, och förklarade att han ställde sig bakom Donald Trump. Det innebär att Nikki Haley nu är den enda verkliga utmanaren till Donald Trump, och inte oväntat har tongångarna dem emellan skärpts betydligt sedan dess.

Nikki Haley har både anklagat den förre presidenten för att vara ”besatt av diktatorer”, ifrågasatte om han är i mentalt skick att styra landet och lastat honom för Republikanernas svaga sits nationellt, skriver TT.

– Verkligheten är: vem gjorde så att vi förlorade underhuset? Vem förlorade senaten? Vem förlorade Vita huset? Donald Trump, Donald Trump, Donald Trump, sa hon i torsdags enligt CBS News.

Donald Trump, å sin sida, lade ut ett inlägg i sociala medier som felaktigt antyder att Nikki Haley skulle vara diskvalificerad från att kandidera som president eftersom hennes föräldrar inte var amerikanska medborgare när hon föddes i South Carolina. Många har dragit parallellen med Donald Trumps, lika falska, påståenden om att president Barack Obama skulle varit född i Kenya och haft en förfalskat födelsebevis.

Dotter till invandrare

Som dotter till indiska invandrare anses Haley kunna hantera frågor om genus och rasidentitet på ett mer trovärdigt sätt än många av partikamraterna, skriver TT. Som guvernör ledde hon bland annat ett tvärpolitiskt initiativ för att sydstatsflaggan, som kan uppfattas som en symbol för rasism, skulle tas ner från delstatsparlamentet. Det gjorde hon efter en skjutning i en metodistkyrka i Charleston som krävde nio människors liv. Skytten i fråga erkände att han hade rasistiska motiv och hade publicerat flera bilder på sig själv med bland annat sydstatsflaggan.

Nyligen kritiserade Nikki Haley president Joe Biden för att han höll ett politiskt möte i kyrkan, skriver Deseret News.

– Mother Emmanuel Church är en helig plats. Att Biden dyker upp där och håller ett politiskt tal är stötande i sig självt, sa hon.

Nikki Haley växte upp i sikhiskt hem och lät döpa sig i en metodistkyrka innan hon gifte sig med sin kristne make 1996. Numera framställer hon sig som troende kristen och när hon tillkännagav sin kandidatur i presidentvalet för ett drygt år sedan lät hon pastorn och tv-predikanten John Hagee delta på scenen.

Förkämpe för Israel

Under sina år som USA:s FN-ambassadör var Nikki Haley en stridbar försvarare av Israel. Enligt Jewish Telegraph Agency har hon länge varit favorit bland de pro-israeliska republikaner som inte vill se Donald Trump som president en gång till.

”Dessa judiska givare uppskattar Trump för hans radikala omsvängning under ämbetsperioden i riktning mot israeliska högerpositioner, men är tveksamma till de juridiska och politiska följderna av hans falska påståenden om att han vann valet 2020,” skriver nyhetsbyrån.

Nikki Haley är, liksom de andra republikanska presidentkandidaterna, abortmotståndare. Sin inställning har hon bland annat förklarat med att hennes make adopterades bort av sin mor. Som guvernör i South Carolina undertecknade hon en lag som förbjuder abort efter 20 veckor, utan undantag för incest eller våldtäkt.

Under valkampanjen har Nikki Haley generellt fått gott betyg för sina debattframträdanden och sin kampanj. Ett undantag är den fadäs hon gjorde nyligen, när hon inte omedelbart pekade ut slaveriet som orsak till USA:s inbördeskrig, uppger TT. Innan hon tillkännagav sin kandidatur fick hon dessutom en del kritik för att hon ställde upp på ett fotografi med en före detta idrottare som identifierar sig som transkvinna, Caitlyn Jenner.

---

Fakta: Nikki Haley

  • Född 20 januari 1972 i Bamberg, South Carolina och fick då namnet Nimrata Randhawa.
  • Lanserade sin presidentkandidatur i februari i fjol. Beskrivs allmänt som kunnig, har fått gott betyg för sin kampanj.
  • Var USA:s FN-ambassadör från januari 2017 till slutet av 2018, utsedd av dåvarande presidenten Donald Trump. Under valrörelsen 2016 var Haley var en uttalad kritiker av Donald Trump, de två bråkade bland annat om synen på invandring. Före valet svängde hon dock och ställde sig bakom hans kandidatur.
  • Var 2011–2017 delstaten South Carolinas första kvinnliga och första indiskamerikanska guvernör (hennes föräldrar invandrade från Punjab i Indien). Satt dessförinnan i South Carolinas delstatskongress mellan 2005 och 2011.
  • Är utbildad revisor. Har tidigare arbetat med återvinning samt verkat i familjens klädföretag.
  • Gift med Michael Haley. Paret har två barn.
  • Källa: TT

---

Fler artiklar för dig