Nyheter

Solna pingst: Vår församling blev ett slagträ i debatten

Barkenboms video om omvändelseterapi var starten på en konflikt mellan församlingen, deras tidigare pastor och kristna som valde sida • Nu möter Dagen församlingen: Vi har känt oss påhoppade av kristna syskon.

De upplever att Solna pingstkyrka har använts som slagträ av politiska krafter i hbtq-debatten – och har känt sig påhoppade av kristna trossyskon – samtidigt som tidigare pastorn Josef Barkenbom stämde församlingen i domstol. De berättar om en kyrka som har döpt 20 personer senaste två åren och som har många migranter på gudstjänsterna.
Dagen har besökt Solna pingstförsamling, där ledningen nu för första gången ger sin bild av tiden som ligger bakom.

SOLNA. Ett 50-tal personer har vandrat genom snön fram till pingstkyrkan i Solna när gudstjänsten drar i gång på söndagsförmiddagen. En halvtimme senare har antalet ökat till 70. Lovsången fyller kyrkan, och pastor Manuel Henriquez leder i bön framifrån.

– Tacka Herren för att han är så god – på ditt eget språk, uppmanar han.

Om det i Solna kommun finns drygt 30 procent migranter bland befolkningen, så återspeglas det mångkulturella väl även i pingstförsamlingen. Bland gudstjänstdeltagarna finns många från afrikanska länder som DR Kongo och Burundi, men också från Turkiet, Indien och Latinamerika. Pastor Manuel Henriquez har själv sina rötter i Chile.

Gudstjänst i Solna Pingst.

Olika generationer ihop

Gudstjänstdeltagarna har inte bredd bara i etnicitet, utan även i ålder. I gudstjänsten medverkar Ann-Mari Lindvall, 83, med att läsa dagens bibeltext. En stund senare kommer 20-talet barn fram för att sjunga och tända ljus inför predikan – innan det är dags för dem att gå till söndagsskolan en våning ner.

Numera finns flera inflyttade som kan hjälpa till med sången och musiken i församlingen, det som Josef Barkenbom tidigare var anställd för på 20 procent.

Jerry Eriksson, som är före detta snickare, men också har bakgrund i missbruk och tung gängkriminalitet, berättar i mikrofonen om hur han har fått hjälp av Jesus i livet. Just nu gör han arbetspraktik i pingstkyrkan och hjälper till att bygga om läktaren så att ungdomarna i församlingen ska få ett eget ”häng” där.

Gudstjänst i Solna Pingst.

Ironisk video starten

Solna pingstkyrka har figurerat flitigt i både kvällstidningarna och kristna medier sedan sommaren 2021. Bakgrunden är den ironiska video som dåvarande pastorn Josef Barkenbom lade ut i sociala medier med inbjudan till ”omvändelseterapi” i kyrkan, och som väckte upprörda känslor.

Då sattes det i gång en händelsekedja som nådde sitt crescendo med rättegången i Solna tingsrätt i mitten av november – ett och ett halvt år senare. Barkenbom stämde församlingen för att de hade dragit in hans tjänst, krävde skadestånd och anklagade ledningen för att fingera arbetsbrist och strypa yttrandefriheten.

Församlingen å sin sida hävdade kraftigt försämrad ekonomi och organisatoriska skäl som orsak till den indragna tjänsten – även om man inte förnekade bristande förtroende efter det uppmärksammade inlägget om omvändelseterapi.

Josef Barkenbom predikar

Slipper betala skadestånd

Nu finns en lättnad i luften. Tingsrätten gav Solna pingstförsamling rätt i tvisten, och medlemmarna slipper punga ut med 135 000 kronor i skadestånd plus rättegångskostnader. Nu blir det i stället Barkenbom, och kristna företagaren Kjell-Roger Holmström, som får betala kostnaderna.

Pastorn Josef Barkenbom blev uppsagd från Solna pingstkyrka – och har stämt församlingen. Parterna möts till huvudförhandling i Solna tingsrätt.

 ”Klassisk kristen tro är under attack från delar av frikyrkan”, har Barkenbom motiverat att han går till domstol.

Kerstin Johansson, som hör till de äldre medlemmarna i Solna pingstkyrka, berättar för Dagen att det har varit en påfrestande tid av oro, när vi sitter ned vid det gemensamma lunchbordet i församlingsvåningen efter gudstjänsten.

– Det klart att vi har varit oroliga för att vi skulle få betala skadestånd. Vi har bett väldigt mycket för att det ska lösa sig, och tackar Gud för att det är över. Det har känts en stor glädje sedan beskedet, säger Kerstin Johansson.

Två inbrott i kyrkolokalen

Hon berättar också att församlingen har haft två inbrott, där tjuvarna ”snodde hela högtalaranläggningen”. Det har tagit tid att återställa. Mikael Johansson, en annan av medlemmarna, visar runt i lokalerna och säger att inkräktarna gick igenom hela kyrkan och även kröp uppe på vinden.

– De bröt upp kontakter, drog ut sladdarna ur väggarna. De tryckte in mejslar och vandaliserade. Det är 500 meter kabel som ska in nu, säger han.

Omkring 750 000 kronor har det kostat församlingen i stulen ljudutrustning och olika skador. De har fått låna in högtalarsystem en längre tid för att kunna ha gudstjänster, innan ett nytt nu snart är på gång.

– Vi har försökt att fokusera på det positiva. Men det är klart att det som hänt kring Josef Barkenbom samtidigt har varit som en blöt filt över församlingen, säger Mikael Johansson.

Med hänvisning till att det har rört ett personalärende har församlingens ledning inte uttalat sig tidigare – bortsett från att de kallat det aktuella videoinlägget ”olyckligt och olämpligt”. Men när domen nu har vunnit laga kraft ger ordförande Marcus Jonsson och föreståndare Manuel Henriquez Dagen en intervju om hur församlingen har upplevt den här tiden, och kring vad de tänker om framtiden.

Gudstjänst i Solna Pingst.

Gråt och oro

De berättar att pensionärer i kyrkan har gråtit och att tonåringar har känt oro när klasskompisar har reagerat över vad de läst i tidningarna, eller tagit del av fördömande uttalanden på sociala medier. Församlingen har också fått många frågor från både kommunpolitiker i Solna och från pastorer ekumeniskt gällande var Solna pingstkyrka står i de aktuella frågorna.

– Det finns en lättnad över att det här nu är förbi. Men vi känner också en stor sorg. Det som har hänt har satt församlingen i centrum för mångas uppmärksamhet på ett sätt som vi aldrig har strävat efter, säger Marcus Jonsson.

De två församlingsledarna upplever att de hamnade i något som skulle kunna beskrivas som den ”perfekta stormen”.

Den ironiska video som Solna pingst snabbt tog avstånd ifrån kom mitt i en laddad politisk och medial debatt om skärpta demokratikrav på trossamfunden, omvändelseterapi för hbtq-personer och eventuellt indragna statsbidrag.

Solna Pingst. Föreståndare Manuel Henriquez och ordförande Marcus Jonsson.

Hamnade i medialt drev

När liberala riksdagsmannen Robert Hannah krävde indragna bidrag till hela pingströrelsen på grund av filminlägget om omvändelseterapi upplevde Solnaförsamlingen att de hamnade i ett drev av inlägg i tidningarna och i sociala medier, liksom de fick en mängd reaktioner från människor runt omkring.

Men även andra kristna hörde av sig.

– Jag reagerar starkt mot att församlingens pastor och enskilda medlemmar blev påhoppade av människor som säger sig vara kristna, säger ordförande Marcus Jonsson.

Från andra kristna handlade anklagelserna främst om att församlingen skulle ha övergett Bibeln och tystat en medarbetare. Kristna företagaren Kjell-Roger Holmström anslöt sig med ekonomiska garantier till Josef Barkenbom, och anklagade hela pingströrelsen för att liberaliseras i förhållande till hbtq-frågor och vad som är synd och inte är synd.

– Vi har inte tystat någon medarbetare, och det här har inte varit en fråga om teologi, säger Manuel Henriquez och Marcus Jonsson.

De upplever att Solna pingstkyrka har använts som ett slagträ av både politiska krafter och av kristna som har använt den uppkomna situationen för sina egna intressen. De använder delvis starka ord om vad de varit med om.

– Vi känner oss missbrukade och utnyttjade. Den här situationen har använts från politiskt håll för att ifrågasätta statligt stöd till hela pingströrelsens och samtidigt har kristna använt oss för att angripa trossamfundet Pingst FFS.

Gudstjänst i Solna Pingst.

Ville dämpa upptrissad stämning

Att församlingen snabbt bad Josef Barkenbom ta ner sitt inlägg i sociala medier och därefter arbetsbefriade honom handlade inte om påtryckningar utifrån, slår de fast, utan om att det blev en upptrissad stämning som rent av skulle kunna vara hotfull inför den gudstjänst med barnvälsignelse som skulle hållas på söndagen efter att allt blev massmedialt.

Församlingsledarna säger att de agerade med hänsyn till församlingen och av omsorg om den enskilde anställde, och betonar att de hela tiden har stått i kontakt med Arbetsgivaralliansen för att agera så korrekt som möjligt.

– Det var juristerna på Arbetsgivaralliansen som uppmanade oss att be honom ta ner inlägget. Det var inte pingstföreståndaren Daniel Alm, det var inte RFSL, det var inte Aftonbladet, inte Robert Hannah eller någon annan, säger Manuel Henriquez.

Under allt det här – och under den efterföljande rättsliga tvisten – har det utåt hamnat i skymundan att ett 20-tal personer blivit döpta i Solna pingstkyrka de senaste två åren. Totalt har församlingen 128 medlemmar i dag, jämfört med cirka 80 under pandemin. En rejäl föryngring har skett. Barn- och ungdomsarbetet växer, uppger Marcus Jonsson och Manuel Henriquez.

Riskområde i förorten

Missionsinitiativ och bibelskolor stöttas på olika håll i världen. De berättar också om arbete ihop med Bussmissionen i grannförorten Rissne, ett av polisens högklassade riskområden.

– När det har varit skjutningar i Solna och det ligger hylsor på gatorna kommer vi med budskapet om Jesus och hopp och liv. Vi är en klassisk pingstförsamling som tar uppdraget på allvar att gå ut med evangeliet, säger Marcus Jonsson.

I gudstjänsten som Dagen besöker visar man med några ledord på bildskärmen i kyrksalen vad församlingen önskar ska prägla den: ”Ingen är perfekt”, ”Alla är välkomna” och ”Allt är möjligt.” De fraserna upprepas i olika sammanhang. Kyrkan vill också visa på mångfald, bygga relationer och göra Jesus känd.

Gudstjänst i Solna Pingst.

”Felaktig tolkning av domen”

Nu hoppas Solna pingstkyrka kunna sätta punkt för det som har varit och gå vidare. Församlingsledarna säger att de inte som i tv:s sportstudio vill sitta och göra analyser av en match i efterhand. Josef Barkenbom är dessutom medlem i församlingen även i dagsläget, och de har ett ansvar för honom på det sättet.

Men på en punkt vill de tydliggöra sin åsikt – och bemöta sin tidigare anställde. Det gäller när Barkenbom efter domslutet – trots att han förlorade tvisten – har gjort en tolkning att Solna tingsrätt skulle ha slagit fast att pingstförsamlingen drog in hans tjänst för att han predikade omvändelse från synder.

– Det är direkt felaktigt, säger Marcus Jonsson, och förtydligar att han syftar på både orsaken till att tjänsten upphörde och innehållet i domen.

Manuel Henriquez fyller i:

– Vi tror fortfarande på hela Bibeln. Vi är alla syndare och vi är alla förlåtna. Men vi är inte i fördömandebranschen, utan i upprättandebranschen.

---

Fakta: Konflikten kring Josef Barkenbom

  • Barkenbom hamnade i blåsväder efter att i juni 2021 ha bjudit in till omvändelseterapi i pingstkyrkan i Solna. Han försökte i ett filmklipp på sociala medier göra ironi kring mediedebatten om homosexualitet, men fick hård kritik från både politiker och andra.
  • Han arbetsbefriades med lön från sin 20-procentiga pastorstjänst under ett halvår, förlorade arbetsgivarens förtroende och är därmed inte längre en del av pastorsnätverket inom Pingst.
  • I början av december 2021 blev Josef Barkenbom uppsagd på grund av ”arbetsbrist”.
  • Han stämde församlingen inför Solna tingsrätt – och ville få skadestånd och uppsägningen ogiltigförklarad – men förlorade målet.
Pastorn Josef Barkenbom blev uppsagd från Solna pingstkyrka – och har stämt församlingen. Parterna möts till huvudförhandling i Solna tingsrätt.

 ”Klassisk kristen tro är under attack från delar av frikyrkan”, har Barkenbom motiverat att han går till domstol.

---


Fler artiklar för dig