Nyheter

Hon kan bli nästa biskop i Skara stift

Stiftsteolog Ulrica Fritzson fick överlägset flest röster, 41 procent, i måndagens nomineringsval

Två kvinnor och fyra män röstades på måndagen fram vid nomineringsvalet till nästa biskop i Skara stift. Flest röster fick Ulrica Fritzson, stiftsteolog i Skara stift. Nästa steg blir en utfrågning den 6 mars.

Åke Bonnier lägger ner biskopsstaven den 14 september 2024 och går då i pension. Innan dess ska en ny biskop utses, och ett första steg i urvalsprocessen togs på måndagen. Då genomfördes ett val, utifrån de åtta personer som redan nominerats.

Sex personer fick minst 5 procent av rösterna, och går vidare till en utfrågning i mars, uppger Skara stift i ett pressmeddelande.

Två kandidater utslagna

Ulrica Fritzson fick överlägset flest röster, 210, vilket motsvarar 40,5 procent av rösterna. Näst flest fick Jan Eckerdal, direktor för teologi på Sveriges kristna råd, med 103 röster (19,8 procent). Esbjörn Särdquist fick 55 röster (10,6 procent). Karin Enerbäck fick 54 röster (10,4 procent), Stefan Hiller 33 röster (6,3 procent) och Daniel Tisell 33 röster (6,3 procent).

Robert Lorentzon och Eva-Mari Karlsson Kempi fick båda mindre än 5 procent vardera, och går därmed inte vidare.

Fr.v uppifrån: Ulrica Fritzson, Jan Eckerdal, Esbjörn Särdquist, Karin Enerbäck, Stefan Hiller och Daniel Tisell.

Ulrica Fritzson är stiftsteolog i Skara stift och har tidigare innehaft en rad olika prästtjänster. Hon disputerade 2017 i religionsfilosofi med skuld och försoning som fördjupning, och forskar för närvarande om försoningsprocessen mellan Svenska kyrkan och det samiska folket, samt arbetar praktiskt med försoning inom kriminalvårdens verksamhet.

Har inte haft någon kvinnlig biskop

Skara stift har hittills inte haft någon kvinnlig biskop. Christina Odenberg vigdes till biskop i Lunds stift i oktober 1997 och blev därmed den första kvinnan som blev biskop i Sverige. De tre senaste biskoparna i Skara stift var Lars-Göran Lönnermark (1989–2004), Erik Aurelius (2004 – 2012) och Åke Bonnier, som biskopvigdes 2012.

Även i Härnösands stift är det biskopsval under året. Där genomförs nomineringsvalet i slutet av februari.

---

Fakta: Biskopsval i Skara stift

  • Rätt att föreslå, eller nominera, en biskopskandidat har de som har rösträtt i biskopsvalet: förtroendevalda elektorer i församlingar och pastorat, präster och diakoner, ledamöter i stiftsstyrelsen i Skara stift och ledamöter i domkapitlet i Skara stift.
  • Fram till och med 18 januari gick det att nominera via ett webbformulär som skickats ut. Därefter var det möjligt att nominera på nomineringsvaldagen 22 januari i Skara domkyrka.
  • De åtta som nominerades under perioden var Ulrica Fritzson, stiftsteolog i Skara stift, Stefan Hiller, domprost i Göteborgs domkyrkopastorat, Esbjörn Särdquist, kyrkoherde i Lerums församling, Jan Eckerdal, direktor för teologi på Sveriges kristna råd, Daniel Tisell, kyrkoherde i Råda församling, Eva-Mari Karlsson Kempi, stiftsdiakon i Västerås stift, Karin Enerbäck, kyrkoherde i Lidköpings församling, Robert Lorentzon, domprost i Skara pastorat.
  • Den 22 januari röstades sex kandidater fram vid nomineringsvalet, och behörighetsprövas av Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar.
  • Den 6 mars hålls en offentlig utfrågning, då kandidaterna frågas ut. De presenteras också på stiftets hemsida.
  • Den 20 mars hålls en första valomgång. Om ingen kandidat får mer än 50 procent av rösterna, hålls en andra valomgång den 3 april. Då ställs de två kandidaterna med högst röstetal ställs mot varandra.
  • Den 14 september lägger Åke Bonnier ned biskopsstaven och går i pension.
  • Den 20 september sker biskopsvigning i Uppsala domkyrka. Den 28 september sker mottagandet i Skara domkyrka.
  • Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 103 församlingar samlade i 40 enheter. Drygt 60 procent av de 570 000 personer som bor inom stiftets geografiska gränser är med i Svenska kyrkan.
  • Källa: Svenska kyrkan

---

Fler artiklar för dig