I mer än tio år har asylsökande i Landskrona erbjudits gemenskap och språkträning i EFK-församlingen Livsglädje. För det arbetet nominerades kyrkan till ett mångfaldspris, Diversity Index Award, och blev en av två finalister.
– Det vi skapar tillsammans är mycket mer värdefullt än ett pris, säger diakon Gunbjörg Lindvall om att vinnaren blev en annan.
Det var vid en gala i Malmö stadshus på torsdagskvällen som Diversity Index Award, ett privat initiativ, delades ut. Priset knyter an till de sju diskrimineringsgrunderna, varav en handlar om religion. Nittio nominerade hade blivit 26 finalister, och i denna kategori fanns två: församlingen Livsglädje och den kände religionshistorikern Mattias Gardell.
Gunbjörg Lindvall var på plats i stadshuset med sina kollegor – barn- och ungdomspastor Deborah Sedin och Håkan Kenne, pastor och föreståndare. Hon förvånades inte så mycket över att Livsglädje inte vann priset, utan snarare över att församlingens arbete alls nominerats.
– Jag blev väldigt förvånad och glad. Det var bekräftande att någon valt att uppmärksamma oss på det sättet, säger hon till Dagen.
Nomineringen motiverades med att Livsglädje, som tillhör Evangeliska frikyrkan, under lång varit engagerad för människor i asylprocessen.
”Genom åren har Livsglädje Landskrona blivit en plats där människor delar med sig av viktiga händelser i livet och många upplever att de mår bra av att komma till mötesplatsen och säger att församlingen är som deras extra familj,” löd motiveringen bland annat.
Språkkafé ryggraden
Ryggrad i verksamheten, berättar Gunbjörg Lindvall, är onsdagarnas språkkafé.
– Vi har ofta ett tema, och använder ett material från Frälsningsarmén. Vi talar mycket om demokrati och aktuella nyheter, och har haft besök av polisen, socialtjänsten och folktandvården, säger hon.
– Vi har varit på studiebesök på biblioteket, konsthallen, museet och Räddningstjänsten, och haft cykel- och vattenträning.
På torsdagarna ses man i kyrkan för en mer informell gemenskap, med samtal, brädspel eller handarbete.
– Alla som kommer, inklusive vi och de volontärer som hjälper till, känner att det här är lite som en utvidgad familj, säger Gunbjörg Lindvall.
– Just i dag sa en kvinna till mig att ”även om jag är muslim så är kyrkan min familj, för jag har ingen annan”.
Grundades 1995
Håkan Kenne var med om att grunda Livsglädje, som sedan starten 1995 utvecklats till en livaktig och mångkulturell församling.
– Arbetsområdet kring diakoni har vuxit fram sedan 2013 och tog ordentlig fart med flyktingströmmen 2015, säger han.
– Sedan 2017 har vi fått statliga medel genom länsstyrelsen för vad som kallas ”tidiga insatser för asylsökande”. De senaste åren har vi fått hela 8–10 procent av alla de medel som fördelas i Skåne för den anslagsposten.
När Dagen skrev om Livsglädje hösten 2020 var det tal om att Landskrona skulle dra in församlingens möjlighet att söka kommunala bidrag för sin ungdoms- och scoutverksamhet. Så skedde dock inte, berättar Håkan Kenne.
– Förslaget om att inte ge religiösa föreningar bidrag för deras barn- och ungdomsverksamhet drogs tillbaka. Att man sedan inte kan söka bidrag för sitt gudstjänstliv är ju något självklart.