Efter två tidigare avslag från kammarkollegiet bifaller förvaltningsrätten Humanisternas överklagande och säger att den sekulära livsåskådningsorganisationen ska registreras som trossamfund.
Kammarkollegiet har efter överklagandet ändrat sig, och är numera överens med Humanisterna om att verksamheten de bedriver är att betrakta som religiös verksamhet, skriver förvaltningsrätten i sin dom.
Hos Humanisterna är glädjen stor efter utlåtandet. Organisationen tänker nu ansöka om vigselrätt, och får möjlighet att låta Skatteverket sköta inbetalningar av medlemsavgifter via skattsedeln, precis som kyrkor och muslimska församlingar. I ett pressmeddelande säger Humanisterna att de också kommer att ansöka om statligt stöd igen.
Vill delta i samråd
De hoppas också att de ska bli välkomna att delta i olika råd där trossamfund samverkar med kommuner och staten, exempelvis en samrådsgrupp hos Myndigheten för samhällsydd och beredskap.
– Dagens besked är ett steg på vägen till att den svenska staten blir sekulär och livsåskådningsneutral på riktigt, säger Humanisternas ordförande David Rönnegard i pressmeddelandet.
Beredda gå till Europadomstolen
Humanisterna överklagade i våras kammarkollegiets avslag med hjälp av stöd från biskop Mikael Mogren samt en jämförelse med att Satanisterna kan få status som trossamfund, men inte den sekulärara livsåskådningsorganisationen. Humanisternas tidigare ordförande, Christer Sturmark, så då att organisationen var beredd att gå ända upp till Europadomstolen för att få rätt. Men nu har alltså förvaltningsrätten sagt att ansökan om att få bli trossamfund ska beviljas.
– Det var på tiden, den sekulära humanismen som livsåskådning har äntligen erkänts samma legala status som andra livsåskådningar i Sverige, till exempel kristna, muslimska och buddistiska. Sverige var sena på bollen med detta jämfört med exempelvis Norge och Island, men till slut satt den, säger Christer Sturmark i en kommentar till Dagen.
[ Humanisterna överklagar - tar hjälp av en biskop och satanister ]