Félix Tshisekedi har svurits in för en ny period på fem år som DR Kongos president. Samtidigt är kvinnoläkaren och pingstpastorn Denis Mukwege kritisk i ett av sina få uttalanden efter presidentvalet i december, där han själv ställde upp.
Presidentvalet den 20 december blev en jordskredsseger för sittande presidenten. Enligt landets valkommission CEN fick Félix Tshisekedi 73 procent av rösterna. Utmanaren Denis Mukweges stannade på 0,22 procent, vilket motsvarar 39 000 röster.
Resultatet slogs fast av landets konstitutionella domstol den 9 januari, rapporterar Digital Congo. Men siffrorna ifrågasätts starkt av många bedömare. Nationella biskopskonferensen CENCO, som är DR Kongos största valobservatörssgrupp, beskriver presidentvalet som en ”valkatastrof”.
CENCO gör bedömningen att valet präglades av fusk, misskötsel av valmaterial, parallella omröstningar och andra felaktigheter, skriver nyhetsbyrån Reuters.
Denis Mukwege har varit sparsam med uttalanden efter presidentvalet. Mukwege och Félix Tshisekedis båda huvudmotståndare Moïse Katumbi och Martin Fayulu, har samtliga avstått från att bestrida valresultatet i domstol trots upprepade påståenden om att oegentligheter har förekommit.
– Vi beklagar den internationella diplomatins likgiltighet och häpnadsväckande eftergivenhet, säger Denis Mukwege enligt Reuters. Tidigare har Mukwege sagt att han respekterar folkets röst men också varit starkt kritisk och pekat ut de brister han ser i DR Kongo.
– Jag har gjort vad jag kan. Folket har beslutat på ett annat sätt. Jag respekterar deras röst. Men ett folk som tillåter sig själv att vara korrupt, som inte fördömer orättvisor och som applåderar sina bödlar utan att stå emot deras tyranni, är medskyldig till sitt eget förslavande och bör ta konsekvenserna.
Enligt franska medier ska en av Mukweges representanter å hans vägnar ha skrivit under ”en vädjan om allmän mobilisering mot bluffvalet.” Detta ska ha skett den 26 december.
Sjöng halleluja
På lördagen svor Félix Tshisekedi presidenteden vid en ceremoni i huvudstaden Kinshasa. I sitt tal adresserade han de svårigheter som finns. DR Kongo präglas av utbredd fattigdom, sexuellt våld och ett grymt inbördeskrig. Inte mindre än 62 procent av landets närmare 100 miljoner invånare måste livnära sig på mindre än 10 kronor per dag.
Med hjälp av 21 kanonskott markerades Tshisekedis installation och efter att en kör sjungit Hallelujakören från Händels Messias, lovade han bland annat att skapa fler jobb åt arbetslösa i det land som till ytan är Afrikas näst största nation, men som trots stora naturrikedomar är ett av världens fattigaste länder.
[ Fredspristagaren Mukweges väg från pastor till presidentkandidat ]