Nyheter

“Har fått ny inspiration att fortsätta med musik i kyrkan”

Edit Fahlgren deltog på heldag i Allianskyrkan i Jönköping för ideella musiker och tekniker

Musiker och ljudtekniker från olika kyrkor och samfund samlades i Jönköping på lördagen. Initiativet kom från Svenska alliansmissionens ungdom, SAU.
– Att få ny kunskap och dela erfarenheter med varandra är väldigt inspirerande, säger Edit Fahlgren, en av deltagarna.

Vad vore kyrkornas gudstjänster utan musik? Inte mycket. Och hur skulle det fungera om ljudteknikerna inte fanns? Inte särskilt bra.

Med den utgångspunkten bjöd SAU in till en gemensam dag där frågor som är aktuella för sångare, musiker och ljudtekniker som är ideellt engagerade i kyrkorna, stod i centrum.

– Under några år har vi haft årliga Musikerdagar och Teknikdagar i januari månad. Men detta är första gången vi anordnar en gemensam dag för båda grupperna, berättar Sara Vittgård för Dagen.

Hon är musikkonsulent på Svenska alliansmissionens ungdom och menar att det finns ett behov från båda sidor att lära sig mer och förstå varandra bättre.

– Om vi skulle plocka bort musiken och ljudtekniken från våra gudstjänster skulle det inte bli mycket kvar, säger hon och stryker under behovet av att uppmuntra alla som jobbar ideellt med detta.

Har ni i SAU specialiserat er på att samla musiker och tekniker?

– Sådana samlingar har vi haft under några år, men vi är inte ensamma. Pingst har haft Kreativa konferenser, till exempel. Men vi kanske är först med att lyfta fram båda grupperna på samfundsnivå, säger hon.

Tolv seminarier

I år har det satsats lite extra på seminarierna. Inte mindre än tolv olika seminarier fanns att välja på. Några talare var Josefine Arenius, Johannes Häger, Amanda Mattsson och Albin Söderström.

Ämnena spände över ett brett fält. Från ”Musik som brobyggare bland masajkrigare och gängkriminella” till ”Så får du din mix att låta fet och homogen”.

En kvinna som ler.

Arrangören hade delat upp seminarierna i två pass med sex parallella seminarier vardera. Hon berättar att flera av deltagarna tyckte det var svårt att välja eftersom det fanns så många intressanta ämnen.

– Vid våra samlingar blir det ganska mycket nörderi, konstaterar Sara Vittgård med ett skratt. För egen del håller hon på med sång och musik, men inte med teknik:

– Hur vi som musiker och tekniker kommunicerar med varandra och med andra som medverkar i gudstjänster är en av de frågor som har kommit upp. Där tror jag att vi har mycket att lära av varandra.

Lärorikt

Inräknat ledare och talarna som ledde seminarierna var totalt 170 personer på plats i Allianskyrkan i Jönköping. Och åldersfördelningen bland deltagarna sträckte sig från gymnasieåldern till 70 plus.

– Jag är verkligen nöjd och har lärt mig mycket. Det är så värdefullt att få träffa både personer som precis som jag håller på med musik och de som jobbar med tekniken, säger Edit Fahlgren.

Tre personer med hörlurar.

Hon pluggar andra terminen på Musiklinjen vid Södra Vätterbygdens folkhögskola i Jönköping. Tillsammans med klasskompisarna blev hon inbjuden av en av lärarna.

Vilka seminarier var du med på?

– Det första seminariet hade titeln ”Lyckas live lokalt”. Det handlade om hur vi tänker när det gäller att skapa livescener i våra församlingar. En livescen kan till exempel vara ett kafé i kyrkan.

– Det andra seminariet handlade om hur vi förvaltar våra gudagivna musikaliska gåvor i kyrkan. Det gav en inblick i hur jag kan använda musiken, till exempel som ledare i barnverksamheten i min hemförsamling.

Spelar piano

Edit Fahlgren är 19 år och kommer från Umeå där hon är med i Betelkyrkan, en församling inom Equmeniakyrkan. Hon är engagerad i sång- och musiklivet.

– Jag spelar piano, sjunger solo ibland och är engagerad när barnen medverkar med musik i gudstjänster. Musiklivet är ganska brett i församlingen, berättar hon för Dagen.

En kvinna som ser glad ut.

Edit är med för första gången på dessa samlingar och har fått mersmak.

– Att få träffa andra som håller på med musik och höra deras och andras erfarenheter betyder så mycket. Det ger mig inspiration att fortsätta med det jag gör och lära mig mer.

Kan du tänka dig att vara med fler gånger?

– Det kan jag absolut om jag har möjlighet. Man behöver bygga relationer och fylla på med kunskaper är väldigt värdefullt för att orka hålla på.

Som sista programpunkt under den intensiva dagen hölls en konsert av Amanda Ginsburg med band.

Musik: Teknik arrangerades av Svenska alliansmissionens ungdom och Svenska alliansmissionen, SAM.


Fler artiklar för dig