Nyheter

Prinsen kan bryta kungahusets långa band med kyrkan

I ny bok påstås att prins William inte är helt bekväm i kyrkliga sammanhang

Prins William kan bli den första brittiske monarken på 500 år som inte är Engelska kyrkans högsta beskyddare och överhuvud. Det ovanliga påståendet görs i en ny biografi som handlar om den sittande kung Charles III.

Det kan dröja många år innan prins William blir krönt till kung i Storbritannien. Men redan är spekulationerna i gång om hur det kommer att bli när han efterträder sin far Charles III.

I en ny biografi med titeln ”Charles III: New King. New Court. The Inside Story” av journalisten och författaren Robert Hardman, som skrivit flera böcker och gjort flera dokumentärfilmer om det brittiska kungahuset, förs saken på tal.

Frågan som många vill ha svar på är: Kommer prins William att ta över uppdraget som ”trons försvarare och Engelska kyrkans överhuvud” när han tillträder tronen? Av boken att döma är svaret nej.

”I kungliga kretsar är det ingen hemlighet att han (prins William) inte delar kungens känsla för det andliga, och än mindre har samma inställning som den bortgångna drottning Elizabeths, vars lojalitet till den anglikanska kyrkan var stark” skriver Hardman.

I boken påstås att prinsen respekterar de kyrkliga institutionerna, men att han inte känner sig helt bekväm i kyrkliga sammanhang, rapporterar Daily Mail.

Vidare heter det att prins William visserligen går på gudstjänster, till exempel vid jul och påsk. Men prinsen är en person som sällan besöker kyrkan.

Och på den punkten skiljer sig kronprinsen markant från sin pappa Charles III, som tvärtom går i kyrkan regelbundet, enligt tidningen. Drottning Elizabeth var en övertygad kristen som firade gudstjänst varje vecka och talade öppet om sin tro på Gud.

Kan dröja länge

Vilken inställning prins William kommer att ha till Engelska kyrkan, som är moderkyrka i den världsvida Anglikanska kyrkogemenskapen, återstår förstås att se. Det kan dröja länge innan frågan blir aktuell.

Charles III kröntes till kung så sent som i maj förra året, och mycket talar för att han stannar på tronen i ganska många år.

Men om prins William väljer att inte fullfölja det brittiska kungahusets nära relation med Engelska kyrkan, blir han den förste brittiske monarken på nästan 500 år som bryter bandet mellan kungahuset och Engelska kyrkan, skriver tidningen.

Ända sedan kung Henry VIII bröt med Rom år 1531 har den brittiska monarken varit kyrkans beskyddare.

---

Fakta: Prins William

  • Född 21 juni 1982 (41 år).
  • Brittisk tronföljare.
  • Prins av Wales.
  • Gift med Kate, tre barn.
  • Konfirmerad som 14-åring.
  • Tillhör Anglikanska kyrkan sedan dess.
  • Favoritlag Aston Villa.

---

Fler artiklar för dig