Nyheter

Ny debatt om pulkaåkning på Stockholms kyrkogårdar

Klagomål när anhöriga vill besöka gravar och familjer åker • M: Bötfäll den som stör friden • KD-politikern Ewa-Marie Ås: Synen på hur man beter sig i offentliga rum har förändrats

Så snart snön fallit över Stockholm flockas barnfamiljerna i backarna – på senare år också på kyrkogårdarna. Moderaterna vill kunna bötfälla dem som stör andra besökare på världsarvsklassade Skogskyrkogården. Men vid Kungsholms kyrka är det – mer eller mindre – fritt fram.

Skogskyrkogården är Stockholms största begravningsplats, med 100 000 gravar. Den har en vacker slänt nedanför Almhöjden vid Skogskrematoriet. Just här har pulkaåkandet ökat på senare år, vilket Dagen skrivit om.

Kyrkogårdsförvaltningen i Stockholm har försökt att stoppa åkandet, utan större framgång. Skyltarna som avråder från pulkaåkning har ingen större verkan, och har till och med tagits bort av någon eller några, uppgav SVT Nyheter efter nyår.

Kyrkogården är allmän plats, vilket gör att det inte finns något förbud mot pulkaåkning. Men Moderaterna anser att den S-styrda majoriteten i staden borde ändra den lokala ordningsstadgan så att förbud kan införas, och så att de som bryter mot lagen ska kunna bötfällas.

– Det är vuxna människor som behöver lära sig hyfs, säger oppositionsborgarrådet Dennis Wedin (M) till Aftonbladet om de pulkaåkande barnens föräldrar.

Fått in klagomål

Ewa-Marie Ås (KD), ledamot i begravningsnämnden, ser inte ett förbud som lösningen.

– Vi måste få fram att det här är en kyrkogård och en speciell plats. Och även om det är klart att barnen ska vara ute och leka i snön, så finns det bättre platser att göra det på, säger hon till Dagen.

Ewa-Marie Ås (KD).

– Det är ju bra också att barn får med sig en respekt för att olika platser har olika syften. En kyrkogård är en plats för lugn och vi måste kunna samsas om olika utrymmen.

Ewa-Marie Ås berättar att nämnden även denna vinter har fått in klagomål från personer som har besökt anhörigas gravar, och som har störts av pulkaåkandet. I en skrivelse till nämnden beskriver hon och vice ordförande, Jan Tigerstörm (M), pulkaåkandet som ”djupt respektlöst – både mot människorna som får sin sista vila på kyrkogården men minst lika mycket gentemot de som är där för att minnas dem”.

Var respekten för kyrkogårdar större förut?

– Jag tror att synen på hur man beter sig i offentliga rum har förändrats lite grand, säger Ewa-Marie Ås.

– Tidigare verkar folk ha haft respekt för det man sagt, och gått någon annanstans. Nu är det en annan attityd, och man säger att man har rätt att hålla till där.

Församlingsborna kan åka

Mer eller mindre fritt fram för pulkaåkare är det däremot i backen på kyrkogården vid Kungsholms kyrka.

– Hos oss går det att kombinera kyrkogårdens helgd med att församlingsborna kan använda backen, säger kyrkoherde Jerker Schmidt till Mitt i Stockholm.

– Men det bygger på att vi har stor respekt för platsens särskilda funktion.

Där barnen åker finns bara några få gravar från 1800-talet, skriver tidningen. Att åka vid gravar där människor fortfarande begravs, eller vid minneslunden, skulle dock inte accepteras.

Fler artiklar för dig