Nyheter

Kristna tågar genom Jönköping på nytt

Jesusmanifestationen hålls för andra året i rad: Blir en folkfest

Den 1 juni arrangeras Jesusmanifestationen i Jönköping. Förra året deltog ett 50-tal personer och i år är förhoppningen att minst lika många hakar på.
– Vi tågar genom stan för att hylla Jesus, säger Micce Rosén, som är en av personerna som planerar evenemanget.

Jesusmanifestationen i Stockholm blev ett begrepp i svensk kristenhet åren 2008 till 2014. Då samlades tusentals kristna på gatorna för att lyfta fram Jesus och kristen tro.

I flera andra städer runt om i landet har det också arrangerats Jesusmanifestationer under årens lopp. En är Jönköping där en sådan manifestation genomfördes förra året.

Då som nu kommer initiativet från Bridgebuilder, ett kristet kompisgäng som kör motorcykel och som bjuder in till olika aktiviteter för den som gillar att åka motorcykel.

– Förra årets Jesusmanifestation blev väldigt uppskattad och därför bestämde vi oss för att bjuda in till en manifestation också i år, berättar Micce Rosén som är en av eldsjälarna i Bridgebuilder.

Uttrycket manifestation är viktig i sammanhanget. Han är noga med att påpeka att det inte handlar om en demonstration mot något eller någon, utan tvärtom om en manifestation för kristen tro.

– Vi vill hylla Jesus som betyder så mycket i våra liv, förklarar Micce Rosén som är i mitt uppe i planeringsskedet där det bland annat ingår att anlita talare, sångare och musiker.

Laddar upp med bön

Det hela inleds med en samling när man ber till Gud och laddar upp inför dagen. Förra året hölls samlingen i Kristine kyrka, men var det blir i år är inte bestämt än.

Motorcykelåkare samlade på ett torg i Jönköping.

– Sedan tågar vi ungefär två kilometer till Rådhusparken där det blir tal, musik, bön och andra programpunkter. Vi ber att det ska bli en fin samling där vi får lyfta fram Jesus, berättar han för Dagen.

En stor folkfest

Precis som förra året är tanken att de motorcykelåkare som deltar tar täten i tåget. Att motorcykelåkare deltar i Jesusmanifestationen är en tradition som inleddes vid manifestationerna i Stockholm.

– Jag var med i Stockholm och då kom deltagare från flera olika kristna motorcykelklubbar runt om i landet, berättar Micce Rosén och beskriver det som en stor folkfest.

I samlad tropp

Han är med i Christian Motorcyclists Association, CMA. Det är en internationell kristen motorcykelklubb med många tusen medlemmar inte minst i USA. I Sverige är de ett 20-tal medlemmar.

En man i skinnjacka.

Lärde ni er något på förra årets manifestation som ni vill göra mer eller mindre av i år?

– Det mesta fungerade smidigt och bra och bra. När vi tågade från kyrkan till Rådhusparken blev det ett glapp mellan oss motorcykelåkare och de som tågade till fots.

– Att det blev så berodde på att vi som åkte motorcykel körde lite fortare än de som tar sig fram till fots. I år ska vi försöka hålla ihop tåget lite mer så att vi tar oss fram i samlad tropp.

Blir det en ny Jesusmanifestation nästa år?

– Ja, vi siktar på en manifestation 2025. Det finns all anledning att fortsätta att lyfta fram Jesus i Jönköping. Det enda som kan hindra oss är om Jesus kommer tillbaka. I så fall blir det ett annat sorts firande!


Fler artiklar för dig