Nyheter

Skyttedal petas efter att ha sökt sig till SD: ”Förtroende saknas”

Sara Skyttedal sökte kontakt med Sverigedemokraterna för ett eventuellt partibyte inför EU-valet

Den borgerliga debattören Alice Teodorescu Måwe blir hastigt KD:s förstanamn i EU-valet. Samtidigt petas Sara Skyttedal efter att det framkommit att hon önskat kandidera för ett annat parti.

Först var det David Lega, sedan blev det Sara Skyttedal och nu händer det igen, Kristdemokraterna byter förstanamn på sin EU-vallista. Den här gången är det överraskande nog Alice Teodorescu Måwe som kliver rakt in på listans topp, hon är en välkänd borgerlig samhällsdebattör som tidigare haft vissa uppdrag för Moderaterna, men nu träder hon fram som kristdemokrat.

Samtidigt petas alltså Sara Skyttedal helt från EU-listan. Orsaken som anges är att hon ska ha tagit kontakt med ett annat parti för att sondera möjligheten att kandidera för dem. Enligt SVT, som står bakom avslöjandet, ska det röra sig om Sverigedemokraterna. Enligt de uppgifter som kommit fram ska Sara Skyttedal samtidigt som hon försökte överta förstaplatsen på KD:s lista samtidigt ha varit i kontakt med SD för att se om hon kunde toppa deras lista i stället.

STOCKHOLM 20190416
Alice Teodorescu, huvudsekreterare i Moderaternas idépolitiska programgrupp och tidigare ledarskribent och samhällsdebattör, fyller 35 år i maj. 
Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080

När civilminister Erik Slottner (KD) kommenterar saken till TT bekräftar han att det är Sverigedemokraterna som är det parti Sara Skyttedal sökt kontakt med.

– När sådana uppgifter kommer fram blir man först chockad och sedan ledsen, säger Erik Slottner till TT.

– Det handlar om mer än en fika, annars hade inte förtroendet varit förbrukat.

Beslut igår

Partiledare Ebba Busch kommenterade själv händelsen på fredagsmorgonen.

– Partistyrelsen beslutade igår att vi inte längre har förtroende för Sara Skyttedal som toppkandidat i EU-valet, sa hon till SVT.

Hon berättade också att uppgifter om att Skyttedal kommit partiet till godo redan under hösten, men att det var först nu det framgått hur det hela gått till vilket gjorde att de valde att klippa bandet.

Magnus Jacobsson är riksdagsledamot för Kristdemokraterna och berättar för Dagen att de i partiet fick en bra genomgång dagen innan nyheten exploderade i medierna. Han säger att de rent formellt kommer att ha ett extrainsatt partifullmäktige i februari för att välja Alice Teodorescu Måwe.

– När det gäller Alice tror jag de flesta i partiet känner, ingen mer strid nu. Hon är en stark borgerlig röst och det är skönt att vi har landat. Så tror jag de absolut flesta känner just nu.

Legas passning

David Lega som tidigare toppade EU-listan men petades bort av Sara Skyttedal väljer att kommentera de nya turerna på sitt Instagramkonto. Där bekräftar han att han inte har några planer på att försöka återta en plats på listan inför valet, samt att han inte heller tänker kandidera vidare till KD:s partifullmäktige utan snarare ser fram emot andra utmaningar i livet efter att hans mandat som EU-parlamentariker löpt ut.

“Jag hoppas också att dagens presskonferens äntligen är den sista partiet behöver lägga på att prata om Sara Skyttedals agerande i alla möjliga frågor och att kommande dagar kommer att handla om politiken istället”, skriver David Lega.

“Det förtjänar Kristdemokraternas alla medlemmar och de som arbetar oförtröttligt för partiet, för att göra vår omvärld lite bättre, ett steg i taget.”

Sara Skyttedal ligger själv lågt med kommentarer. På plattformen X skriver hon att hon ska berätta vad som har hänt med sina egna ord, ”men inte i dag”.

---

Fakta: EU-valet

  • Den 6–9 juni hålls val till Europaparlamentet, där EU:s samtliga 27 delstater deltar.
  • Sverige har 21 platser i parlamentet, vilket är vad vi röstar om i Sverige.

---

Fler artiklar för dig