Nyheter

Därför är inte alla kandidater i ledarvalet offentliga

Ordförande Kerstin Enlund om varför bara sex kandidater är offentliga med att de ställer upp i kyrkoledarvalet i Equmeniakyrkan

Sex personer är öppna med att de kandiderar till kyrkoledare i Equmeniakyrkan. Men det är inte helt säkert att det blir några av dessa, eftersom fler icke namngivna personer fortfarande är med i matchen.
– När utfrågningarna hålls i april måste samtliga som är kvar kliva fram och tala om vilka de är, säger ordförande Kerstin Enlund.

Vid kyrkokonferensen i Göteborg i augusti lämnar Lasse Svensson som kyrkoledare i Equmeniakyrkan. Han har haft uppdraget i tolv år. Vem som efterträder honom är oklart. Totalt har 125 församlingar och Equmenias styrelse lämnat in förslag på 20 personer.

Men bara sex av dessa har valt att vara öppna med sina namn, som Dagen rapporterat om. Kerstin Enlund tycker att de kandidater som nu går vidare i processen utgör ett bra underlag för att utse en ny kyrkoledare och en eller möjligen två biträdande kyrkoledare.

– Några personer som blivit föreslagna har valt att tacka nej, och utöver detta finns några personer som önskar vara anonyma en bit in i rekryteringsprocessen, säger hon till Dagen. Att kyrkostyrelsen, som arbetar med rekryteringen, valt att göra på det sättet förklarar hon med att den möjligheten är garanterad i det upplägg som de arbetar efter.

Vad menar du med att några kandidater får ”vara anonyma en bit in i rekryteringsprocessen”?

– I februari börjar vi att intervjua samtliga kandidater. När intervjuerna är klara följer vi upp med offentliga utfrågningar, eller hearings, under april månad. Och vid den tidpunkten får ingen som vill fortsätta att kandidera vara anonym längre. Då måste samtliga kliva fram så att vi vet vilka de är, säger Kerstin Enlund.

Totalt har alltså församlingarna i Equmeniakyrkan lämnat in förslag på 20 personer. Men hur många kandidater som tackat ja till att gå vidare i processen, utöver de sex personer som är namngivna, vill hon inte avslöja. Vid förra kyrkoledarvalet 2020 när Karin Wiborn och Joakim Hagerius valdes till biträdande kyrkoledare, kom 59 namn in som förslag. Och 29 av dessa ställde sig till förfogande.

Varför har betydligt färre namn kommit in som förslag den här gången?

– En förklaring tror jag är att vi varit tydliga med att vi vill att församlingarna motiverar varför de föreslår en viss person. Det innebär att församlingarna har behövt göra ett grundligare arbete där de förklarar vad just deras kandidat har för gåvor och förmågor som skulle vara en tillgång som kyrkoledare. Och det tillvägagångssättet kräver lite mer arbete, vilket skulle kunna förklara varför vi fått in betydligt färre förslag den här gången.

När kommer kyrkostyrelsen att presentera vilka personer ni vill ha?

– Om allt går enligt plan bör vi komma med vårt förslag under maj månad, säger hon.

Kyrkokonferensen, där de nya kyrkoledarna formellt väljs, hålls i Göteborg den 14–18 augusti.

---

Fakta: Kyrkoledarvalet – den fortsatta processen

  • En kyrkoledare samt en eller två biträdande kyrkoledare ska väljas.
  • Februari: Kyrkostyrelsen intervjuar kandidaterna.
  • April: Offentliga utfrågningar med kandidaterna.
  • Maj: Kyrkostyrelsen meddelar vilka personer den vill ha.
  • Det formella beslutet fattas vid kyrkokonferensen i augusti.

---

Fler artiklar för dig