Pingstpastorn Niklas Piensoho föreslogs som ny kyrkoledare för Equmeniakyrkan av ett antal församlingar. Men han fanns inte med på listan över dem som ställt sig till förfogande. För Dagen förklarar han hur tankarna gått och hur han ser på processen framåt.
Inför valet av ny kyrkoledare nominerades 20 personer av sammanlagt 125 församlingar samt Equmenias styrelse. En av de som nominerades var pingstförsamlingen Filadelfia Stockholms föreståndare Niklas Piensoho. Men när kyrkostyrelsen under tisdagen presenterade listan över dem som offentligt ställt sig till förfogande att efterträda Lasse Svensson fanns inte pingstprofilen med.
– Jag vet att det är fem eller sex församlingar som har föreslagit mig. Det känns otroligt hedrande. Jag blir ödmjuk och tacksam över att bli ihågkommen efter snart 18 år (i pingströrelsen). Kristenheten i Sverige är inte en stor sjö. Vi har mycket med varandra att göra. Vi är familj i någon mening. Jag tycker att det var sex fantastiskt goda namn som presenterades.
Hur ser du på processen framåt?
– Det är med stort intresse som jag, och många, följer processen. Det är inte bara viktigt för Equmeniakyrkan. Det är viktigt för kristenheten. Vi angår varandra, säger Niklas Piensoho.
– En sådan här rekrytering innehåller många steg och vi får lita på processen. Det är helt riktigt att notera att jag inte har sökt ett nytt jobb, men det här är en angelägenhet för oss alla. Vi ber att Equmeniakyrkan ska hitta rätt i den här stora och viktiga frågan.
Det finns ju kandidater som ställt sig till förfogande, men som inte har offentliggjorts av olika anledningar. Kan du vara en av dem?
– Det är en otroligt hedrande tanke som jag blir ödmjuk inför. Att människor ens tänker på mig i en sådan funktion. Men som jag sa, en sådan här rekrytering är en process som kommer att ta ett stort antal steg. Då gör man klokt i att vila i processen och följa den. Det är inte bara en fråga för Equmeniakyrkan, utan det är en fråga för hela kristenheten i Sverige att vi landar på ett bra sätt. Det är likadant i Pingst när vi går till val av en ny föreståndare. Det är angeläget i för hela Guds folk att vi landar rätt i de här frågorna, att man hittar goda ledare. Det är vår stora, stora ödesfråga.
Hur ser du på de namn som presenterats som slutkandidater?
– Jag känner Peter Bernhardsson sedan jag var ung. Vi jobbade tre år tillsammans när han var ungdomsledare och jag var ungdomspastor. Han är en fantastisk person. Vi är vänner sedan lång tid. När jag såg hans namn så kände jag stor glädje. Han har lärt mig så mycket. Joakim Hagerius är också en väldigt god ledare. Vi var kollegor i Göteborg när han var i Saron och jag i Fiskebäck. Jag har en stor respekt för hans förmåga och kunskap. Karin Wiborn har jag träffat då och då. Jag uppfattar henne som en god ledare och person, men jag känner henne inte närmare.
– Alla är de här är kompetenta människor med gedigen erfarenhet och med lika olika tonlägen. De speglar de olika strömningar som finns inom Equmeniakyrkan.
[ Sex av kandidaterna: Därför vill vi leda Equmeniakyrkan ]
Vilka är Equmeniakyrkans största utmaningar framöver, enligt dig?
– Jag tror inte att det är specifikt för Equmeniakyrkan, det är likadant för oss i Pingst. Vi behöver vinna människor för Guds rike. Det är den spik jag har hamrat på i alla år. Vi kan inte vara en subkultur. Vi måste tala och agera så att vi har en relevans för människor i vårt närsamhälle. När vi går in i 2024 så är vårt uppdrag i Filadelfiakyrkan att vara en missionsstation i hjärtat av Stockholm.
---
Fakta: Ledarvalet inom Equmeniakyrkan
- Under Kyrkokonferens i Göteborg i augusti i år väljs en efterträdare till Lasse Svensson som kyrkoledare samt biträdande kyrkoledare. Lasse Svensson kommer då inte att vara tillgänglig för omval i enlighet med kyrkans stadgar.
- De som ställt sig till förfogande är Peter Bernhardsson, Ida-Maria Brengesjö, P-O Byrskog, Jenny Dobers, Joakim Hagerius och Karin Wiborn. Utöver dem finns det kandidater som valt att ställa sig till förfogande utan att i det här skedet kommunicera det utåt.
---
[ Profilerna inom Equmeniakyrkan: Så tänker vi om kandidaterna ]