Nyheter

Islänningar flyr till kyrkor efter förödande vulkanutbrott

Samlades i kyrkor för att be och sjunga - många kan inte återvända hem

Den lilla staden Grindavik har drabbats hårt av ett vulkanutbrott. Invånare har evakuerats och tagit sin tillflykt till kyrkor i omkringliggande städer.

Vulkanutbrott på Island har fått invånarna i den lilla kuststaden Grindavik att ta till flykten. Det som precis hänt är att heta lavaströmmar ringlat sig in i staden och förödelsen är stor. Nu är hela stadens framtid oviss, då det kanske inte går att flytta tillbaka dit. Många som evakuerats från Grindavik har tagit sin tillflykt till kyrkor i närliggande städer, rapporterar Sveriges radio.

– Jag vill vakna och få veta att det här var en mardröm, säger en av dem som sökt sig till kyrkan i staden Hafnarfjörður, strax utanför huvudstaden Reykjavik.

Bön och sång

Det är med tårar i ögonen Grindaviksborna berättar om de senaste dagarnas händelser, där de visar upp bilder på sina förstörda hus. I kyrkan fick de samlas för att be och sjunga, för att på så sätt kunna bearbeta sina känslor.

Isländska myndigheter har på olika sätt försökt hindra lavaströmmen att nå fram till Grindavik, men det visade sig vara ett lönlöst arbete. I kyrkan får SR-reportern också ohyggliga berättelser om hur människor fått sätta livet till, exempelvis en man som föll ned i ett underjordiskt hål som bildats.

Det här är det andra vulkanutbrottet i området på kort tid, och geologer varnar nu för att det här kan pågå under en längre tid.

---

Fakta: Grindavik

  • Grindavik är en liten kuststad på sydvästra Island, inte långtifrån landets viktigaste flygplats Keflavik.
  • Staden har nu drabbats av vulkanutbrott där invånarna tvingats att evakuera.

---

Fler artiklar för dig