Nyheter

Open Doors: Var sjunde kristen i världen är förföljd för sin tro

“Det är som att folk först vaknar upp när problemet står utanför den egna dörren”, säger Peter Paulsson.

År 2008 introducerades Open Doors World watch list för en svensk publik, en rapport som på ett systematiskt sätt mäter hur kristna förföljs över världen. För varje år som gått sedan dess har siffrorna bara blivit värre, vilket också återspeglar årets lista.
– Nu är vi alltså där att var sjunde kristen på vår jord är allvarligt förföljd, säger Peter Paulsson, generalsekreterare för svenska Open Doors.

Det har blivit något av en tradition att Open Doors i början av januari presentera sin World watch list, en årlig rapport som visar hur kristna förföljs runt om på jorden. Nästan lika traditionsenligt är det att Nordkorea toppar denna lista, där de 50 värsta länderna för kristna rangordnas. Det här året följs Nordkorea av länder som Somalia, Libyen och Eritrea.

Peter Paulsson är generalsekreterare för Open Doors svenska gren och han berättar att sedan de började verksamheten i Sverige år 2008 så har förföljelsen av kristna bara ökat, vilket bevisas av World watch list, där ett forskarteam utifrån en utarbetad metod tagit fram statistiken.

– Den här listan har funnits sedan 1993 och från början gick det lite upp och ner, men från år 2006 har det stadigt gått upp, förföljelsen av kristna har kontinuerligt ökat, säger Peter Paulsson till Dagen då han kommenterar årets lista.

World Watch List 2024.

Var sjunde kristen

– Nu är 365 miljoner kristna förföljda för sin tro, enligt det sätt vi räknar på. Det är uppseendeväckande, ungefär var sjunde kristen på vår jord är allvarligt förföljd. Går vi tio år tillbaka i tiden var det 100 miljoner, eller var 24:e kristen.

Peter Paulsson menar att det här borde ringa som en varningsklocka bland kristna även i Sverige, men det är samtidigt svårt att skapa engagemang. Han jämför med hur svenska ministrar nyligen varnade för att det kan bli krig i Sverige, ett budskap som vissa lättvindigt skakade av sig.

– Det är som att folk först vaknar upp när problemet står utanför den egna dörren. Så när vi varnar för att förföljelsen av kristna ökar rycker många på axlarna och tänker att det här bara händer långt borta, någonstans i Afrika.


Peter Paulsson, generalsekreterare för Open Doors i Sverige, presenterar 2023 års "World watch list" på ett seminarium i riksdagen.

Sjufaldig ökning

Med hjälp av Open Doors årliga rapporter går det att se en tydlig kontinuitet, exempelvis att den muslimska världens länder ständigt dominerar denna lista med tydliga inskränkningar i religionsfriheten. Men det går också att se mer snabba förändringar.

– Det som utmärker sig mest det här året är hur våldsutövningen tagit skruv ordentligt, det finns inget år som kommer i närheten när det gäller attacker mot kristna i olika former, säger Peter Paulsson.

Rapporten pekar på en sjufaldig ökning av attacker på kyrkor eller kristna institutioner, från 2 110 incidenter vid förra årets mätning till 14 766 den här gången.

– Det är framför allt på grund av tre länder, Kina, Indien och Nigeria, säger Peter Paulsson.

Flest dödade

Nigeria är ett riktigt sorgebarn, med extremt höga dödstal. Enligt Open Doors siffror dödades 4 998 kristna under det gångna året på grund av sin tro, 90 procent av dödandet skedde i Nigeria. Orsaken är den islamistiska extremism som breder ut sig, inte bara i Nigeria utan även på flera andra håll i Afrika söder om Sahara.

I Indien är det den hindunationalistiska rörelsen som gör det svårare för religiösa minoriteter, och under året som gått är det främst delstaten Manipur som sticker ut, efter att en etnisk konflikt eskalerade.

– Men den fick snabbt religiösa förtecken, med många nedbrända kyrkor, säger Peter Paulsson.

Han pekar också ut det kommande valet som problematiskt på grund av att hindunationalistiska partier försöker flytta fram sina positioner med budskapet om att Indien primärt bör vara ett land för hinduer.

– Hindutva-ideologin har pumpats ut i hundra år och många indier börjar tänka i de här banorna, att kristna inte ska ses som riktiga indier.

Övervakning i Kina

Anledningen till att Kina pekas ut är att staten blivit allt bättre på att övervaka sin befolkning, vilket slår alltmer mot den husförsamlingsrörelse som finns och som ofta varit verksam bortanför myndigheternas kontroll. Peter Paulsson berättar om allt fler tillslag mot husförsamlingar, som får allt svårare att hitta lokaler att samlas i.

Det drar också upp statistiken på kyrkor som attackeras, då det inte bara handlar om förstörda kyrkobyggnader, utan också om stängda eller konfiskerade lokaler.

Hur hoppas du rapporten ska användas?

– Jag hoppas i första hand att det blir en väckarklocka för kristenheten i Sverige, att den bidrar till en ökad förståelse för att många kristna är väldigt utsatta. För det andra hoppas jag att rapporten ska bli använda av folk som har möjlighet att påverka.

---

Fakta: Open Doors rapport

  • Open Doors släpper sin World watch list den 17 januari runtom i världen.
  • I Sverige sker det bland annat via ett förinspelat program som ska sändas via olika kristna tv-kanaler.
  • Rapporten kommer också att presenteras via Open Doors olika kanaler, på hemsidan respektive sociala medier.
  • En vecka senare kommer även ett seminarium att hållas i riksdagen.

---

Fler artiklar för dig