Nyheter

Israelisk fotbollsspelare gripen i Turkiet efter målgest

Diplomatisk kris mellan Israel och Turkiet efter att en fotbollsspelare firat sitt mål

Sagiv Jehezkhel firade sitt första mål för sitt turkiska fotbollslag med en målgest som väckt enorm uppmärksamhet. Han ville sätta fokus de israeler som Hamas tagit som gisslan, men anklagas i stället av Turkiet för att stödja Israels krig i Gaza.

Den 28-årige fotbollsspelaren Sagiv Jehezkhel väcker nu stor uppmärksamhet med sin målgest, som till och med letat sig upp på hög diplomatisk nivå mellan Israel och Turkiet. Det var i söndags som han gjorde sitt första mål för sitt klubblag Antalyaspor och firade med att visa upp texten ”100 days, 07/10″ som fanns nedskrivet på det bandage han hade på vänster hand. Bredvid texten fanns också en Davidsstjärna ritad.

Genom att peka ut den 7 oktober, alltså dagen då Hamas genomförde sitt blodiga terrordåd inne i Israel, ville han uppmärksamma den gisslan som fortfarande sitter kvar hos den islamistiska terroristgruppen hundra dagar senare.

Fick sparken

Men budskapet togs inte emot med öppna hjärtan, utan tvärtom anklagades den israeliske landslagsspelare för att uppvigla till våld. I Turkiet tolkades gesten som att Sagiv Jehezkhel står bakom den israeliska militärens krig i Gaza, med över 20 000 döda.

Antalyaspor svarade med att ge honom sparken för att ha agerat i motsats till Turkiets värderingar. Turkiets justitieminister Yilmaz Tunc har gått ut på plattformen X och berättat att ett en utredning har inletts av en åklagare. Hans tolkning av målgesten var att Sagiv Jehezkhel uppmanat till hat och den turkiske ministern menade att Israel just nu genomför en massaker mot oskyldiga palestinier och det här var ett sätt att legitimera det hela.

Tillbakavisar påståendet

Under måndagen fördes den israeliske fotbollsspelaren till en turkisk domstol för att frågas ut. Själv har han via sina advokater tillbakavisat att hans målgest skulle uppmana till våld.

”Jag gjorde inget för att provocera någon eller för att elda upp stämningen. Jag är inte en människa som stödjer krig. Men samtidigt är det så att det sitter israeliska soldater som gisslan i Gaza”, skrev Sagiv Jehezkhel i en skriftlig kommentar, rapporterar Haaretz.

Han förklarar vidare att han tycker att hundra dagar av krig är tillräckligt och att hans budskap snarare var att kriget bör sluta.

”Det var orsaken till min målgest.”

Diplomatisk strid

Redan innan händelsen var relationerna mellan Turkiet och Israel frostiga på grund av det pågående kriget i Gaza. President Tayyep Erdogan har beskrivit Israel som en terrorstat och tydligt tagit ställning för palestiniernas sak. Israeliska ministrar har å andra sidan kastat hårda beskyllningar tillbaka, exempelvis har den kontroversielle Itamar Ben-Gvir sagt att Erdogan beter sig som en nazist.

Sagiv Jehezkhel ser nu ut att få lämna Turkiet, där hans tid som utlandsproffs fick ett snöpligt slut.

---

Fakta: 7 oktober

  • 7 oktober är dagen då Hamas tog sig in i Israel och begick en massaker, med cirka 1 100 mördade som följd.
  • Israel svarade med att förklara krig, ett krig som nu pågått i över hundra dagar med tiotusentals dödade.

---

Fler artiklar för dig