Nyheter

Här är kandidaterna till att bli ny ledare för Equmeniakyrkan

Efterträder Lasse Svensson under Kyrkokonferensen i Göteborg

Sex personer har officiellt tackat ja till att efterträda Lasse Svensson. Bland kandidaterna finns de två biträdande kyrkoledarna.

125 församlingar och Equmenias styrelse har under hösten föreslagit kandidater till ny kyrkoledare för Equmeniakyrkan. Nu är det klart vilka av dessa personer som ställt sig till förfogande att efterträda Lasse Svensson under Kyrkokonferensen i Göteborg i augusti.

Här är kandidaterna:

Peter Bernhardsson, pastor, föreståndare Hagakyrkan Habo.

Peter Bernhardsson

58 år, i dag pastor och föreståndare i Hagakyrkan i Habo (EFK), tidigare regional kyrkoledare i Equmeniakyrkan Öst.

Ida-Maria Brengesjö, pastor och evangelist inom Equmeniakyrkan.

Ida-Maria Brengesjö

38 år, församlingsutvecklare i region Öst och evangelist inom Equmeniakyrkan. Dagen-krönikör och tidigare pastor och förståndare i Habo missionskyrka.

P-O Byrskog, regional kyrkoledare i Equmeniakyrkan för region mitt.

P-O Byrskog

58 år, regional kyrko­ledare i Equmeniakyrkan Mitt, rötter inom Metodistkyrkan.

Jenny Dobers, regional kyrkoledare i Stockholmsregionen i Equmeniakyrkan.

Jenny Dobers

52, regional kyrkoledare i region Stockholm, kaplan på Enskilda högskolan.

Joakim Hagerius.

Joakim Hagerius

52 år, biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan, tidigare föreståndare i Saronkyrkan i Göteborg (EFK) och opinionsredaktör på Dagen.

Karin Wiborn.

Karin Wiborn

63 år, biträdande kyrkoledare, tidigare generalsekreterare för Sveriges kristna råd och missionsföreståndare inom Svenska baptistsamfundet.

Fler kandidater

Därutöver, meddelar Equmeniakyrkan i ett pressmeddelande, prövas de som valt att ställa sig till förfogande utan att i det här skedet kommunicera det utåt. Det finns också kandidater som föreslagits och som av olika anledningar valt att inte ställa sig till förfogande.

Pingstpastorn Niklas Piensoho, som nämnts som en favorit hos flera Equmeniaförsamlingar, finns inte med bland de kandidater som gjorts offentliga under tisdagen.

Intervjuer under våren

De personer som nu har tackat ja till att gå vidare i processen kommer att bli intervjuade under våren. Därefter väljs de personer som anses bäst lämpade för uppdragen ut, och namnen presenteras i god tid innan kyrkokonferensen där det definitiva beslutet fattas. Om det blir en eller två biträdande kyrkoledare är fortfarande en öppen fråga. Styrelsens huvudlinje är att det ska vara en biträdande kyrkoledare.

– Under våren när intervjuerna är klara bestämmer vi oss för det alternativ som vi tror blir bäst för Equmeniakyrkan som helhet, förklarade Kerstin Enlund för Dagen i december.

Nästa kyrkokonferens i Equmeniakyrkan äger rum 14-18 augusti i år i Göteborg. Då väljs en efterträdare till Lasse Svensson som kyrkoledare samt en eller två biträdande kyrkoledare.

---

Fakta: Kyrkoledare inom Equmeniakyrkan

  • Under Kyrkokonferensen i Linköping 2012 valdes Lasse Svensson till ny ledare, då hette samfundet fortfarande Gemensam framtid. Olle Alkholm och Sofia Camnerin valdes som biträdande kyrkoledare.
  • Under Kyrkokonferensen 2016 i Stockholm omvaldes Lasse Svensson samt de båda biträdande kyrkoledarna.
  • Under den digitala Kyrkokonferensen 2020 omvaldes återigen Lasse Svensson. Karin Wiborn och Joakim Hagerius blev nya biträdande kyrkoledare.
  • Nästa Kyrkokonferens äger rum i Göteborg 14-18 augusti 2024. Då väljs en efterträdare till Lasse Svensson som kyrkoledare samt biträdande kyrkoledare. Lasse Svensson kommer då inte att vara tillgänglig för omval i enlighet med kyrkans stadgar.

---

Fler artiklar för dig