Nyhetskommentar

Det mest anmärkningsvärda är det som inte offentliggjordes

En nyhetskommentar av Dagens redaktionschef Rickard Ringqvist om Equmeniakyrkans val av ny kyrkoledare.

Det blev få överraskningar när Equmeniakyrkan offentliggjorde dem som ställt sig till förfogande till att bli Equmeniakyrkans nya ledare. Det mest anmärkningsvärda är det som inte offentliggjordes.

Enligt kyrkostyrelsen finns det personer som valt att ställa sig till förfogande utan att i det här skedet kommunicera det utåt. Det innebär med andra ord att det kan bli någon annan än de sex personer som finns med på listan. Det här kan bli en utmaning för Equmeniakyrkan, som efter förra kyrkoledarvalet för fyra år sedan fick kritik för att inte vara tillräckligt transparenta under valprocessen.

Ett annat frågetecken är att åtminstone en av kandidaterna som Dagen har talat med, P-O Byrskog, endast är nominerad som biträdande kyrkoledare och därmed inte kan väljas som kyrkoledare. Om det är fler av de sex offentliga kandidaterna som inte är aktuella som kyrkoledare är ännu höljt i dunkel.

Men vilka är det då som presenterats som slutkandidater till posten som ny kyrkoledare eller ny biträdande kyrkoledare för Equmeniakyrkan? De flesta är redan i dag toppnamn inom samfundet. De två biträdande kyrkoledarna Karin Wiborn och Joakim Hagerius finns med, liksom de två regionala kyrkoledarna Jenny Dobers, (region Stockholm) och P-O Byrskog (region Mitt). Till den listan kan även Peter Bernhardsson adderas, som i dag är pastor och föreståndare i Hagakyrkan i Habo (EFK), men som tidigare var regional kyrkoledare i Equmeniakyrkan Öst. Det vittnar om att Equmeniakyrkan värdesätter kontinuitet, precis som många pastorer efterfrågade i den enkät som Dagen genomförde under Vinterkonferensen i Stockholm för en vecka sedan.

Den enda av kandidaterna som varken varit biträdande kyrkoledare eller regional kyrkoledare är Dagenkrönikören Ida-Maria Brengesjö, församlingsutvecklare i region Öst, och evangelist inom Equmeniakyrkan.

Två namn som nämnts bland förhandstipsen, men som inte finns med bland de personer som offentliggjorts under tisdagen är Niklas Piensoho och Linda Alexandersson. Den sistnämnde meddelar i en debattartikel i Sändaren att hon inte ställer sig till förfogande på grund av sitt jobb som rektor för Hyllie Park Folkhögskola samt av familjeskäl.

Niklas Piensoho har ännu inte kommenterat varför han inte finns med på listan.

Fler artiklar för dig