Nyheter

Päivi Räsänen-fallet kan tas upp i Högsta domstolen

Finska kristdemokraten anklagas för hets mot folkgrupp – kritiserade kyrkornas deltagande på Pride och citerade Bibeln

Den finska KD-politikerns uttalande om homosexualitet är fortfarande inte helt juridiskt utrett. Nu begär Riksåklagaren att fallet ska tas upp i Högsta domstolen. Päivi Räsänen själv hävdar att hon har skydd av religionsfriheten.

Päivi Räsänen har anklagats för hets mot folkgrupp, bland annat för att på plattformen X, tidigare Twitter, ha spridit ett citat från Romarbrevet i samband med en pridefestival år 2019. I sin tweet ifrågasatte hon varför den lutherska kyrkan stod som medarrangör till ett arrangemang som uppmanade till synd.

Själv har Päivi Räsänen, som tidigare varit såväl inrikesminister som partiledare för de finska kristdemokraterna, hänvisat till såväl religionsfrihet som yttrandefrihet då hon försvarat sig. Inte minst, menar hon, måste man ha rätt att kunna säga vad Bibeln säger om homosexualitet.

Dubbelt friad

Såväl tingsrätt som hovrätt frikände henne från anklagelserna, men nu vill alltså den finska riksåklagaren att fallet tas upp av Högsta domstolen, rapporterar Yle. En begäran har lämnats in och åtalspunkten är fortfarande hets mot folkgrupp.

Om Päivi Räsänen skulle fällas av Högsta domstolen blir det en prejudicerande dom som sätter ramarna för vad som är tillåtet att säga i Finland. Det som påpekats i rättsfallet är att olika grundläggande rättigheter ställts mot varandra, å ena sidan handlar det om religions- och yttrandefrihet, å andra sidan handlar det om var gränsen går för diskriminering och vad som ska klassas som olaglig hatretorik.

Päivi Räsänen har hela tiden varit i fokus för rättsprocessen, som hållit på i flera års tid, men hon är inte ensam att stå åtalad. Även den lutherske biskopen Juhana Pohjola anklagas för samma brott, där flera olika uttalanden finns med i själva åtalet.

---

Fakta: Åtalet mot Päivi Räsänen

  • Våren 2021 väckte riksåklagaren i Finland åtal mot Päivi Räsänen för tre fall av hets mot folkgrupp för uttalanden om homosexuella.
  • Det gällde bland annat en skrift om äktenskapet som publicerades på Lutherstiftelsens hemsida 2004. Vidare lade Päivi Räsänen i samband med Pride 2019 ut en text ur Romarbrevet och frågade sig hur kyrkan, som var samarbetspartner till paraden, kunde vara stolt över synd och skam. Vidare sa hon i ett radioprogram på Yle att Gud inte skapat människan som homosexuell.
  • Samtidigt åtalades Juhana Pohjola, styrelseledamot i Lutherstiftelsen i Finland, för hets mot folkgrupp på en punkt. Detta eftersom han publicerat skriften om äktenskapet.
  • Den 30 mars 2022 frikändes både Päivi Räsänen och Juhana Pohjola på samtliga åtalspunkter av Helsingfors tingsrätt. Rätten bedömde att några av uttalandena var kränkande, men att de inte utgjorde hets mot folkgrupp.
  • Åklagaren överklagade domen till hovrätten, som nu alltså frikänt de två.
  • Nu kommer nyheten att en begäran lämnats in till Högsta domstolen.

---

Fler artiklar för dig