Inrikes

16-åring dödad i Örkelljunga – var aktiv i frikyrka

Var del av en grupp unga som ofta besöker Citykyrkan i staden • Många av pojkens kompisar samlas nu i Citykyrkan som håller öppet • Pastorn: Ett uttryck för det onda som finns i världen.

Ett par hundra meter från Citykyrkan i Örkelljunga dödades en 16-årig pojke i ett bråk under natten till söndagen. Kyrkan, som pojken brukade gå till, tar nu emot bygdens sörjande.
– Att det här kan hända är verkligen ett uttryck för det onda som finns i världen, säger Margret Sundin, pastor i församlingen.

Strax efter midnatt den 14 januari kom larmet till polisen: Vid en gångtunnel i Örkelljunga pågick ett bråk mellan ungdomar.

– När vi kom till platsen hittade vi en pojke under 18 år som var allvarligt skadad. Tyvärr avled han vid ankomsten till sjukhus, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisregion Syd vid tiden för händelsen, till TT.

Margreth Sundin, pastor i Citykyrkan i Örkelljunga.

Den avlidne 16-åringen ingick i en grupp ungdomar som ofta besöker Citykyrkan. Söndagens gudstjänst präglades helt av det inträffade. Efteråt kunde den som ville stanna för att be eller samtala.

– Många av hans kompisar var i kyrkan under dagen. Det var en strid ström av människor som kom in en stund när de var på väg till brottsplatsen, säger Margret Sundin, pastor i församlingen, till Dagen.

Citykyrkan håller nu öppet hela veckan för att ta emot sörjande.

– Att det här kan hända är verkligen ett uttryck för det onda som finns i världen. Alla inblandande är ju barn, under 18 år, säger Margret Sundin.

”Oerhört nära”

Även Svenska kyrkan i Örkelljunga finns med i sorgearbetet på orten.

– I en sådan här situation får kyrkan betyda väldigt mycket. Oavsett om man själv är troende och går i kyrkan eller inte så blir kyrkan en symbolisk plats för sorg, saknad och existentiella frågor, säger kyrkoherden Ola Johansson till Dagen.

På måndagen besökte han och en av hans prästkollegor ett par av skolorna i Örkelljunga.

– Det var sorg och förstämning på den skola som den avlidne gick på. Det är runt 25 elever som går där, så det blir oerhört nära när en elev inte längre finns där.

”Internt på orten”

En pojke, född 2007, är just nu anhållen, misstänkt för mord. Senast på onsdag den 17 januari behöver åklagaren ha beslutat om han ska begäras häktad. Till en början anhölls även en annan tonårspojke, men han släpptes snart på fri fot.

Händelsen ska inte ha något att göra med gängkriminalitet, säger Thomas Söderberg vid polisregion Syd, till Sydsvenskan.

– Det är något internt på orten, vad som ligger bakom får utredningen utvisa.


Fler artiklar för dig