Nyheter

Ulriksbergskyrkans larm: Nöden i Ukraina är stor

Växjö-pastorn Joel Oredsson: Insatserna i Ukraina är få - vi lovade oss själva från början av kriget att vi skulle hålla ut över tid.

Behoven är större än någonsin i Ukraina och nu planerar församlingen för ännu en nödinsats.
- Alla som besökt Ukraina säger: Jag är inte densamme efteråt, säger pastorn Joel Oredsson i Ulriksbergskyrkan i Växjö.

Pastorn Joel Oredsson förbereder för ännu ett besök i Ukraina. Tio resor har det blivit sedan kriget bröt ut i februari 2022. Framför allt i de västra delarna, Lviv och Ivano-Frankivsk, men också i Odessa i öster. I februari väntar ännu en resa för i EFK/pingstförsamlingen Ulriksbergskyrkan i Växjö.

– Tyvärr är det inte så mycket insatser just nu i Ukraina. Men nöden och behoven är fortfarande jättestora. Och vi lovade oss själva från början av kriget att vi skulle hålla ut över tid.

Joel Oredsson, pastor i Ulriksbergskyrkan i Växjö, på plats i Ukraina dit församlingen åkt ett flertal gånger md hjälpsändningar. Man har också ett boende för ukrainska flyktingar som man driver tillsammans med kommunen.

Precis som fler andra församlingar i Sverige har Ulriksbergskyrkan goda kontakter med lokala församlingar och pastorer i Ukraina, vilket innebär att de snabbt kan få en inblick i vilka de aktuella behoven är just nu. Mat och andra förnödenheter handlas in i Rumänien och körs sedan in i Ukraina. Just nu är det främst mat, men också sovsäckar, kaminer och annat som kan värma för vintern.

– Våra kontakter i västra Ukraina kan också köra vidare till krigsfronten. Då tar de bilder och videos så att vi kan följa paketen hela vägen.

Behoven är större än någonsin i Ukraina och nu planerar församlingen för ännu en nödinsats. “Alla som besökt Ukraina säger: Jag är inte densamme efteråt”, säger pastorn Joel Oredsson i Ulriksbergskyrkan i Växjö.

Förändrat livet

Resorna till Ukraina har förändrat livet för många i församlingen, enligt Joel Oredsson.

– Engagemanget för andra människor smittar av sig även på hemmaplan. Alla som har följt med säger samma sak: Jag är inte densamme efteråt. Så är det. Vi möter människor som har flytt. Vi kramar om dem. Vi gråter med dem.

– Framför allt har det påverkat många unga vuxna i församlingen. Det gör något med deras hjärtan att se hur illa det kan vara.

För den vane Dagenläsaren är Ulriksbergskyrkan inte okänd. De korades till Årets församling 2023 under Dagengalan i november förra året, bland annat för sitt arbete i Ukraina, och pastor Joel Oredsson nominerades nyligen till ”Kronobergs eldsjäl” av P4 Kronoberg, men blev dock inte en av slutkandidaterna.

Dagengalan 2023 i Smyrna Frihamnskyrkan i Göteborg.

---

Fakta: Ulriksbergskyrkan i Växjö

  • Tillhör EFK och Pingst FFS
  • Antal medlemmar är drygt 700.
  • Är 18 personer i personalteamet, varav en är ALT-student och en arbetstränar via Arbetsförmedlingen.
  • Har en avknoppning i Alvesta.

---

Fler artiklar för dig