Nyheter

Kvinna lurade ledare i frikyrka på pengar: ”Finurligt bedrägeri”

Uppgifterna kyrkan lagt ut på sin webbsida utnyttjades - ”Men sättet föranleder ändå en varning”

Kvinnan ringde till församlingens vice föreståndare och hänvisade till sonens kontakt med barnpastorn när hon bad om pengar för att kunna hämta ut medicin. Men det hela var ett bedrägeri, där namn och telefonnummer troligtvis hade hämtats från församlingens webbsida.

Dagen har berättat om flera typer av bedrägerier mot kyrkor och församlingar senaste åren. Här kommer ytterligare en berättelse från en frikyrkoförsamling i norra Stockholm som resulterade i att 800 kronor betalades ut – i två omgångar – av församlingens vice föreståndare.

Nu vill den ideella församlingsledaren varna andra för liknande händelser.

– Jag inser att jag varit utsatt för ett finurligt bedrägeri. Eftersom jag är vice föreståndare finns jag med på församlingens hemsida med kontaktuppgifter, säger ledaren, som vill vara anonym, till Dagen.

Kände till barnpastorn

Så här gick det till: En kvinna ringde från okänt nummer under dagtid. Hon uppgav sitt namn och sa att hon hade mött vice föreståndaren någon gång, men att hon inte hade varit i kyrkan på ett tag på grund av sjukdomsbesvär.

Kvinnan påstod vidare att hennes son hade haft kontakt med församlingens barnpastor, som också hittas på webbsidan, men att barnpastorn inte svarade i telefonen just nu.

Pengar till medicin

– Hon berättade att hon stod på apoteket i centrum för att hämta ut antibiotika och hade räknat med att hon hade nått upp till högkostnadsskyddet. Men så var det inte, och nu fattades det pengar för att kunna hämta ut medicinen.

– Hon var andfådd och lät stressad, berättar vice föreståndaren som trots en del funderingar ändå lät Swisha 500 kronor till det som lät som ett behjärtansvärt ändamål, till ett telefonnummer som kvinnan uppgav.

Pensionen skulle snart vara på ingång och då skulle hon Swisha tillbaka pengarna.

– Lite senare ringde hon igen och tackade för pengarna. Men nu stod hon i en matbutik och det fattades lite pengar. Fundersam var jag, men hon fick 300 kronor till.

Vill varna andra

När vice föreståndaren efteråt pratade med barnpastorn visste den församlingsanställda inte alls vem kvinnan eller den uppmålade sonen var. En kontroll av telefonnumret visade till en kvinna i en helt annan del av landet. En sökning på nätet ledde till länkar kring misstänkt bedrägeri.

– Ett förslaget tillvägagångssätt, att hänvisa till en annan person i församlingen, som finns angiven på hemsidan. När jag inte kände igen uppringaren kom förklaringen om sjukdom.

– Jag kan ta detta, inget problem. Men sättet föranleder ändå en varning. Det intressanta är hur hon använder sig av uppgifter på hemsidan för att verka trovärdig, säger vice föreståndaren till Dagen.

---

Fakta: Fler bedrägerier mot frikyrkor

  • Bluffmejl har skickats ut från namngivna svenska pastorer. I några fall har människor ombetts bidra med presentkort till behövande.
  • Filadelfiakyrkan i Örebro fick ett konto tömt på 700 000 kronor efter ett falskt sms från ”BankID” om att de var utsatta för bedrägeri. Försöken att kolla upp detta ledde i stället till att pengarna stals. Historien blev dock inte så katastrofal som det först såg ut. Polisen lyckades följa de digitala spåren och en del av pengarna kom tillbaka.
  • En kvinna blev av med 18 000 kronor när en bedragare utgav sig för att vara hennes präst. Bedragaren hade tagit över ett konto som tillhörde hennes präst på nätet. Polisen uppger att det är vanligt att bedragare kapar ett konto som tillhör en person som åtnjuter stort förtroende för att sedan på olika vägar lura av människor pengar.
  • Bedragare fick tag på församlingens organisationsnummer och köpte dyra verktyg i butik och skickade fakturan till kyrkan.

---

Fler artiklar för dig