Nyheter

Festgudstjänst avslutar när kung Frederik X tar över i Danmark

Drottning Margrethe abdikerar efter 52 år på tronen - var står nya regenten i förhållande till kristna tron och kyrkan?

Kronprins Frederik blir Danmarks kung Frederik X i dag, söndag. Det är den nya regenten själv som har önskat att en stor festgudstjänst i Århus domkyrka ska avsluta tronskiftet nästa söndag, avslöjar kungahusets präst, biskop Henrik Wigh-Poulsen.

Drottning Margrethe abdikerar efter 52 år på tronen i dag, söndag. Det innebär festligheter och stort pådrag i Köpenhamn, även om det inte är fråga om någon kröning som i det brittiska kungahuset. Den nya kungen talar till danska folket och det blir färd för kungaparet med häst och vagn till kungliga slottet.

Det har ifrågasatts hur kristen kronprins Frederik har varit och är – inte minst i jämförelse med sin mamma, drottningen, som varit en van kyrkobesökare, har haft Gud i sitt valspråk och har avslutat alla sina nyårstal med ”Gud bevare Danmark”.

Mer distanserad till kyrkan

Frederik har haft en mer kulturkristen framtoning och framstått mer distanserad till det religiösa. Han har sagt att han tror på ”ödet”. ”Jag går inte runt och söker efter en bok, där det eventuellt står vad vi ska vara och bli”, förklarade han i en porträttbok 2017.

Samtidigt går han nu in i rollen som den danska folkkyrkans överhuvud. Här har det från en del präster uttryckt oro över vad som ska hända framöver, om man får en regent som inte engagerar sig så mycket i kyrkan och man därmed mister en representant för betydelsen av folkkyrkan.

Kungafamiljen på gudstjänst

Men nu avslöjar danska kvällstidningen BT att det är kung Frederik själv som har önskat att få avsluta tronskiftet med en officiell festgudstjänst i domkyrkan i Danmarks näst största stad. Biskop Henrik Wigh-Poulsen, som är kungahusets präst och har varit drottning Margrethes privata själasörjare, ska leda gudstjänsten nästa söndag.

– Det är den kommande kungens önskan att hålla gudstjänsten i Århus, och det är jag självklart glad för, säger Henrik Wigh-Poulsen till BT.

Kungafamiljen kommer att närvara vid gudstjänsten, liksom representanter för regeringen, folketinget (riksdagen), Århus stad och alla biskoparna i danska kyrkan.

– Det kommer att bli en så vanlig gudstjänst det nu kan bli när det officiella Danmark är samlat. Det blir läsning av söndagens texter som man hör i alla landets kyrkor den dagen, men också lite mer tryck på musiken, säger Henrik Wigh-Poulsen till BT.

Valspråket viktig signal

Vilket förhållande Danmarks kung Frederik X kommer att ha till den kristna tron och kyrkan framöver återstår att se. En första signal kan komma i dag då han ska proklamera sitt valspråk från balkongen på Christianborgs slott, där folketinget sitter. De flesta av regenterna genom historien har haft med Gud i sitt valspråk, precis som 83-åriga drottning Margrethe.

Om kung Frederik ska ha kvar biskop Henrik Wigh-Poulsen som kunglig präst eller inte är oklart i dagsläget. Men att helt sluta med en sådan skulle vara ett betrakta som ett ”tydligt och demonstrativt avståndstagande”, säger kungahusexperten Sebastian Olden-Jörgensen till BT.

---

Fakta: Tronskifte i Danmark under söndagen

  • Den nya kungen proklameras av statsminister Mette Frederiksen från balkongen på Christianborgs slott, där danska folketinget (riksdagen) sammanträder. Hans Majestät kung Frederik X talar därefter till danskarna och deklarerar sitt valspråk.
  • Sedan blir det färd med häst och vagn tillsammans med drottning Mary till det kungliga slottet Amalienborg.
  • Drottning Margrethe abdikerar efter 52 år på tronen – längst i Europa.

---

Fler artiklar för dig