Nyheter

Svenska kyrkan har särställning vid höjd beredskap - men vill verka för fred

Ärkebiskopen var på plats under Folk och försvars konferens i Sälen, där krigsvarningarna framfördes

Svenskarna bör ta fasta på uppmaningarna till en ökad beredskap i händelse av krig. Det menar ärkebiskop Martin Modéus, som hörde talarna beskriva allvaret under Folk och försvars konferens i Sälen nyligen.
– Att öka samhällets beredskap står inte i motsats till att verka för och hoppas på fred, säger han.

Svenska kyrkan har en särställning bland trossamfunden i fall av höjd beredskap, när det gäller begravningsverksamheten och de kyrkliga kulturminnena. Förra våren började man att besluta om krigsplacering av viss personal, berättade Kyrkans tidning.

Det rikstäckande samfundet bidrar till samhällets krisberedskap och krishantering även i fråga om sitt pastorala uppdrag, säger ärkebiskop Martin Modéus i en kommentar till Dagen.

Hur ser du på den diskussion om ett möjligt krigshot mot Sverige som blossat upp?

– Jag deltog själv på konferensen Folk och Försvar i Sälen, där detta avhandlades. I princip alla talare var entydiga i sin beskrivning av allvaret i landets säkerhetssituation. Vi behöver ta fasta på myndigheternas uppmaningar och göra det som ankommer på oss.

– Att öka samhällets beredskap står inte i motsats till att verka för och hoppas på fred. Vi har en hög grad av mellanmänsklig tillit i Sverige, något som är viktigt för samhällets motståndskraft.

Vad kan kyrkan göra för att möta människors oro?

– Kyrkans uppgift är att förkunna evangelium i ord och handling. Det betyder bland annat att möta människor i deras oro och odla gemenskap och hopp. I Svenska kyrkan finns närmare 4 000 präster och diakoner som alla är välutbildade och erfarna själavårds- och krisstödjare.

Hur kan man som kristen förhålla sig på ett klokt sätt till de varningar som kommer?

– Ett nyckelord är tillsammans. Vi behöver varandra, grannar, nära och kära och i församlingarna. Som kristna ska vi använda de redskap som finns i vår tradition. Här finns berättelser och ord som skänkt mod, mening och tröst i svåra tider; här finns bönen, där vi ensamma och tillsammans är kallade att be för vårt land, för världen och freden; och här finns handlingen, att praktiskt bidra till att stärka samhällstillit och beredskap.

Efter konferensen i Sälen har ärkebiskopen lagt ut en bön i sociala medier:

Fler artiklar för dig