I oroliga tider finns trygghet att hämta hos trossamfunden, som erbjuder medmänsklighet och hopp. Det menar Kristna fredsrörelsen, som skulle önska ett större fokus på hur man skapar fred än på mental förberedelse på krig.
- Genom att mentalt förbereda oss på krig riskerar vi att glömma bort vilka värden vi egentligen vill försvara, säger Kristna fredsrörelsen genom generalsekreterare Lotta Sjöström Becker.
För en knapp vecka sedan kom försvarsmaktens och regeringens varningar om att Sverige kan komma att dras in i krig. Kristna fredsrörelsen hör till dem som kritiserar utspelet, som man menar väcker oro i stället för att skapa trygghet och gemenskap.
– Hur hotet beskrivs riskerar snarare att leda till handlingsförlamning, kommenterar Lotta Sjöström Becker för Dagen.
– Samtidigt förmedlas ett ökat tvång på ungdomar att göra värnplikten, och statsministern signalerar att alla måste vara beredda att försvara Sverige med vapen i hand för att kalla sig medborgare. Sådana utspel splittrar i en tid när vi mer än någonsin behöver enas.
Det var under Folk och försvars konferens i Sälen, och vid en efterföljande pressträff, som statsminister Ulf Kristersson (M) talade om vikten av att ”vara beredd att offra sitt liv för det land man är medborgare i”, vilket bland annat Svenska Dagbladet skrivit om.
– Krig kan inte ses som något annat än ett misslyckande och regeringen ger en väldigt begränsad bild av hur krig ska kunna undvikas, menar Lotta Sjöström Becker.
– Tonvikten borde ligga på vad samhället ska göra för att förebygga att rådande konflikter leder till krig även för Sveriges del. [ …] Militär upprustning är inte en satsning på fred och genom att mentalt förbereda oss på krig riskerar vi att glömma bort vilka värden vi egentligen vill försvara.
Finns det något positivt med diskussionen om att Sverige kan hamna i krig?
– I bästa fall kan kriser och diskussionen kring dem synliggöra vilka grundläggande värden vi vill ska råda i samhället, svarar Lotta Sjöström Becker.
– Självklart finns det ett stort behov av att prata om säkerhet, men säkerhetshoten är komplexa och att bemöta dem med militära åtgärder är otillräckligt. Säkerhet är ett brett och nyanserat begrepp som vi behöver tänka konstruktivt kring men diskursen vi hör nu är svartvit och enkelspårig.
Hur menar ni att man som kristen kan förhålla sig på ett klokt sätt till de varningar som kommer?
– Som kristna eller troende inom andra trosbekännelser har vi ofta mycket trygghet att hämta i våra samfund. Där finns värden och praktik för gemenskap, där finns medmänsklighet och hopp och ofta just den resiliens som samhället i stort behöver. Använd samfunden som plattform för att diskutera de värden vi vill att samhället ska vila på, vilken typ av fred vi vill ha. Diskutera ickevåld och vapenvägran och finn styrka i gemenskapen.