Nyheter

Tusenårigt klotter i Sofiakatedralen ska bevaras

Omkring 7 000 inskrifter på olika språk har identifierats i Sofiakatedralen i Kiev

I höstas sattes Sofiakatedral i Kiev upp på FN:s lista över hotade världsarv. Nu är två svenska forskare på plats i staden för att dokumentera de unika inskrifter som riskerar att gå förlorade i Rysslands bombningar.

Forskarna Gunnar Almevik och Jonathan Westin är i den ukrainska huvudstaden för att, i samarbete med ukrainska forskare, under ett år tillgängliggöra inskrifterna, bland annat digitalt, rapporterar SVT Kultur.

Sofiakatedralen stod klar under 1000-talet, och under århundradena har besökare från hela världen lämnat ”klotter” på kyrkans väggar.

– Inskrifterna i Sofiakatedralen utgör ett värdefullt forskningsunderlag för analyser av språk och skrift, av migration, handel, hantverkstraditioner, kulturutbyte och kulturell mångfald i Europa under 1 000 år, säger Gunnar Almevik, professor i kulturvård och ledare för projektet, enligt Göteborgs universitet.

Ukrainska forskare kontaktade Sverige

Forskare i Kiev kontaktade först Riksantikvarieämbetet för att få hjälp med att dokumentera Sofiakatedralens inskriptioner. Frågan gick vidare till Göteborgs universitet, som har en forskningsinfrastruktur för digital humaniora och expertis i dokumentation av hotade kulturarv.

Förhoppningen är att källmaterialet ska vara säkrat under projekttiden, och att man sedan kan arbeta med att identifiera och tolka både tidigare kända och nyupptäckta inskriptioner.

enligt nya uppgifter från FN-organet Unesco har 337 kulturellt viktiga platser fått skador eller förstörts helt sedan den ryska invasionen av Ukraina, varav 126 religiösa platser.

Fler artiklar för dig