Nyheter

Trumps nya vapen i valet: Pastorer ber inledningsböner

Donald Trump har i sina valmöten den senaste tiden fått draghjälp av en ny grupp – lokala evangelikala pastorer. Något som debatteras flitigt är dessa pastorers roll på valmötena: att leda inledningsbönen.

På måndag äger de första primärvalen i USA rum, först ut är delstaten Iowa. Där ska det republikanska partiet utse sin kandidat i den kommande presidentvalet. Storfavorit i förhand är den tidigare presidenten Donald Trump.

På de stora valmöten som Trump haft runt om i de stater som är först ut att gå till primärval har det dykt upp ett stöd som i de tidigare Trump-kampanjerna varit mer sällsynt. Det handlar om de lokala pastorer och kristna ledare som finns med för att hålla i en inledningsbön, innan det är dags för Trump att tala. Och innehållet i dessa böner har väckt mycket uppmärksamhet, då det inte sällan nämns politiska inspel i själva bönen, skriver NBC News. Dessutom förekommer det en retorik som ofta är hämtad från Donald Trump själv.

Till exempel kan man i en sådan bön få höra att Donald Trump egentligen är den riktiga presidenten även nu, det vill säga ett upprepande av Trumps ord om att valet 2020 är stulet och att han egentligen vann.

”Valet är stulet”

I ett Trump-möte i Coralville, Iowa, talade pastorn Joel Tenney och pratade om den vedergällning som kommer att komma mot ”alla de som främjat ondska i detta land” när Trump blir vald till president i november.

– Vi måste välja president Trump för tredje gången, sa Tenney och upprepade Trumps ”stora lögn”-retorik enligt NBC.

Han fortsatte sedan med att be.

– Gud, jag ber att, Herre, du vill hjälpa oss att återvälja president Donald Trump och återställa Amerika till dess storhet.

Tidigare har kända väckelsepredikanter och tv-personligheter, som Paula White och Kenneth Copeland, stått vid Trumps sida och stöttat hans kandidatur. Men inför detta val har det blivit allt vanligare att aktiva lokala församlingspastorer, som tidigare varit mer skeptiska till Trumps vokabulär och person, offentligt uttalat sitt Trump-stöd. Då ofta med koppling till budskapet att staten fört USA:s invånare bakom ljuset och inte berättat sanningen om det förra valet och andra beslut som tagits under Joe Biden.

Paul Terry, en pensionerad präst för ett presbyterianskt samfund, ledde bönen vid Trumps möte i Durham i slutet av december och berättade för de mer än 4 000 närvarande väljarna att USA ”för varje dag som går glider längre och längre in i George Orwells tyranniska dystopi” och syftade på att staten ljuger och bedrar sina medborgare.

Bön först, sen personangrepp

Innan Trumps framträdande i Fort Dodge, Iowa, i november, ledde baptistpastorn Patrick Wiedemeier publiken i bön och liknade Trumps närvaro med Jesus andra ankomst.

– Det är stor spänning på denna plats, Herre. Och det med rätta. Men det här är bara ett smakprov på vad som kommer när du skickar din son till kungarnas kung och han rättar till saker och ting.

Efter dessa böner har Donald Trumps tal innehållit en lång rad personangrepp, inte minst på nuvarande presidenten Joe Biden, men även gentemot de andra republikanska kandidaterna.

---

Fakta: Den politiska kalendern jan-feb i USA

Januari:

  • 15: Republikanerna håller nomineringsmöten i Iowa
  • 23: Primärval i New Hampshire (båda partierna)

Februari:

  • 3: Demokraterna håller primärval i South Carolina
  • 6: Demokraterna håller nomineringsmöten i vågmästarstaten Nevada
  • 8: Republikanerna håller nomineringsmöten i Nevada och på Jungfruöarna
  • 24: Republikanerna håller primärval i South Carolina
  • 27: Primärval i vågmästarstaten Michigan (båda partierna)

---

Fler artiklar för dig