Nyheter

Engelska kyrkan krymper - satsar 4,4 miljarder på mission bland unga

Lägger motsvarande 4,4 miljarder kronor på treårigt missionsprojekt, varav 1,3 miljarder i låginkomstområden

Satsningen ska göra kyrkan relevant för dagens människor, i enlighet med Engelska kyrkans vision för 2020-talet. Pengar går bland annat till ett initiativ för församlingstillväxt som lyckats öka antalet gudstjänstbesökare lokalt i östra London, uppger Engelska kyrkan. Men också Church Armys arbete bland ungdomar utan kontakt med kyrkan får medel.

Pandemin förstärkte den nedåtgående trenden för Engelska kyrkan, och siffror för 2022 visar att antalet gudstjänstbesökare i England och Wales uppgick till 549 000. Det är nästan en halvering sedan år 2000. Och bland barnen minskade deltagandet ännu mer.

”Nedgången fanns före covid, men covid påskyndade den. Det har lett till den största minskningen av besökare i Engelska kyrkan på 100 år. Tappet märks särskilt bland barn och familjer”, kommenterar kyrkoherden David Goodhew, som forskat om kyrkotillväxt, i en analys på Covenant.

Antalet medlemsgrundande dop och barnvälsignelser minskade samtidigt från 89 100 år 2019 till 81 800 under 2022.

För att gjuta nytt liv i den anglikanska statskyrkan lanserades för drygt ett år sedan en storsatsning som ska hjälpa samfundet att nå sin vision – bland annat att fördubbla antalet barn och unga som är ”aktiva lärjungar” i samfundet till år 2030. Till och med år 2025 ska motsvarande 1,3 miljarder kronor fördelas bland de fattigaste stiften och församlingarna, medan ytterligare 3,1 miljarder kronor kan sökas för satsningar som är i linje med samfundets vision.

Lokala nätverk

Medlen tas ur den stora investeringsfond på 130 miljarder kronor som kyrkan förvaltar, och fördelas genom Investeringsstyrelsen för strategisk mission och kyrklig verksamhet, SMMIB. Exempelvis har den gett motsvarande 5,8 miljoner kronor till London-baserade Centre for Theology and Community (CTC), i syfte att omfatta ytterligare 50 församlingar i landet. CTC är sprunget ur ett nätverk med lokala civilsamhällesorganisationer och har hjälpt församlingar i östra London att öka både engagemanget och antalet gudstjänstbesökare.

I Holy Trinity Church i Leytonstone har man tack vare arbetssättet lyckats öka antalet besökare på söndagens gudstjänster, framför allt bland barn och familjer, uppger Engelska kyrkan. En liknande utveckling syns i St Andrew’s N16, som beskriver sig som en kristen mötesplats för troende av alla schatteringar i London.

– Vi har sett hur gräsrotsledare sprungit ur våra kyrkbänkar och gator, och sett lärjungar som fördjupat sin tro och delat sin övertygelse i Kristus, säger Charis Enga, som nyligen tillsattes som präst för gruppen.

En annan organisation som fått medel är Church Army, som genom sitt missionella kyrkonätverk, MYCN, de senaste fyra åren startat 25 gudstjänstfirande grupper i London för ungdomar som inte haft någon kontakt med kyrkan. Nu får man motsvarande 2,4 miljoner kronor för att utöka sitt arbete.

---

Fakta: Engelska kyrkan

  • Statskyrka som räknar omkring 50 procent av invånarna i England och Wales som medlemmar genom dopet, alltså cirka 26 miljoner personer.
  • Förfogar över 16 000 kyrkor och 42 domkyrkor i sammanlagt 42 stift och drygt 12 200 församlingar.
  • Grundplåten i ekonomin är en investeringsfond på 130 miljarder kronor, som ger 5–10 procents avkastning om året. En del av medlen till fonden, som bildades 1948, visade sig nyligen ha kommit från slavhandel.
  • Församlingarna får in 13 miljarder kronor om året i gåvor från sina besökare. Medlemmar betalar ingen avgift.

---

Fler artiklar för dig