Vinterkonferensen för medarbetare i Equmeniakyrkan inleddes på måndagen. En av cirka 400 personer som deltar är Maria Hassani Nejad, pastor i Sala missionsförsamling.
– Jag är med för att träffa kollegor och vill bli inspirerad att fortsätta arbeta i församling, säger hon.
Det blev många hjärtliga återseenden när Vinterkonferensen inleddes på Clarion Hotel Sign i Stockholm. Det är första gången sedan 2019 som den hålls, och den är efterlängtad av många anställda inom Equmeniakyrkan.
Hans Eriksson, pastor i Equmeniakyrkan i Sorunda, är med för första gången. Han ser det som en bra möjlighet att träffa kollegor från andra församlingar runt om i landet.
– Att vi får dela erfarenheter med varandra är jättebra. Att möta sina kollegor på det här sättet ger inspiration för hela det år som ligger framför, säger han mitt i folkvimlet vid incheckningen till konferensen.
Hans Eriksson är inne på sitt vägledningsår, det vill säga det första året som pastor i en församling innan ordineringen till pastor, vilket för hans del är planerat till kyrkokonferensen i augusti.
Precis som många andra församlingar i svensk kristenhet är Equmeniakyrkan i Sorunda en krympande församling med hög medelålder bland medlemmarna. Det innebär att förändringar är ett måste för att överleva på längre sikt.
– Det finns en krismedvetenhet och som pastor har jag ett mandat att komma med förslag till förändringar. Vi har en god dialog i församlingen om vad vi kan göra, berättar han om församlingen, som har ett 30-tal medlemmar.
– Men jag är orolig att så många församlingar i Equmeniakyrkan som helhet läggs ned. Vi behöver jobba så att det inte sker.
Går att vända
Ändå är Hans Eriksson hoppfull om att utvecklingen i församlingen och i samfundet går att vända i positiv riktning. Och hoppas på god input under konferensen.
– Det finns möjligheter att vända detta. Vi ser till exempel att fler kommer på våra gudstjänster, även personer som inte är vana att gå i kyrkan. Det tyder på att vi har en bra atmosfär när vi möts.
Vilka frågor är viktigast på konferensen?
– Församlingsutveckling och pionjärsatsningar är två viktiga frågor inför framtiden, menar han.
Konvertit och pastor
En annan deltagare är Maria Hassani Nejad. Hon kommer från Iran och konverterade till kristen tro i sitt födelseland. Sedan 2011 bor hon i Sverige och är numera pastor i Sala missionsförsamling.
– Jag är med på Vinterkonferensen för att träffa kollegor i Equmeniakyrkan. Vi behöver stödja varandra, berättar hon och säger att det inte finns så många andra tillfällen att göra detta.
Tidigare arbetade hon med ekonomi och 2017 kallade Gud henne till pastor. Missionsförsamlingen i Sala har 130 medlemmar och en satsning som hon tagit initiativ till går ut på att öppna kyrkan för fler.
– Varje tisdag kommer mellan 60 och 70 ungdomar i mellanstadie- och högstadieåldern till vår kyrka efter skolan. Vi fikar och samtalar, berättar hon om satsningen som inleddes i höstas och som nu fortsätter.
Talar persiska
Maria berättar också att hon hjälper andra församlingar inom Equmeniakyrkan som har medlemmar som talar persiska.
På frågan om det finns ett ämnesområde som hon tänker ägna uppmärksamhet åt på Vinterkonferensen nämner hon Roder. Det är en kurs som hålls i flera församlingar, och som samlar både församlingsfolk och människor som inte tidigare varit i kontakt med kyrkan.
I den första storsamlingen på Vinterkonferensen hälsade kyrkoledare Lasse Svensson och Marcus Lind, generalsekreterare för Equmenia, välkommen till de cirka 400 personer som väntas delta under de fyra dagar konferensen pågår.
---
Fakta: Vinterkonferenserna genom åren
- 2009 – Billingehus, Skövde
- 2011 – Clarion Sign, Stockholm
- 2013 – Selma Lagerlöf, Sunne
- 2015 – Selma SPA, Sunne
- 2017 – Clarion Post, Göteborg
- 2019 – Clarion Post, Göteborg
- 2021 – Inställt
- 2022 – Inställt
- 2024 – Clarion Sign, Stockholm
---