Nyheter

70 nya ledare välkomnades bland pingstpastorer

Agnes Frick, Alina Hovskär och Wilma Lorentzon bland de 70: “Överväldigande att få vara del av en stor rörelse”

Det finns en föryngring bland pingströrelsens ledare. Ett 70-tal nya pastorer och medarbetare hälsades välkomna när konferensen Pingst pastor inleddes.
– Överväldigande. Tänk att vi får vara del av en så stor rörelse, säger Agnes Frick, Alina Hovskär och Wilma Lorentzon, tre av de unga.

UPPLANDS VÄSBY. Det är första gången de är med bland de 650 pingstpastorerna från hela landet på den stora pastorskonferens som inleder året nu i veckan. De hälsades välkomna framme på scenen under inledningssamlingen på tisdagen.

Efter att ha ätit lunch tillsammans med några nya bekantskaper i pastorskåren får Dagen en pratstund med de tre, som säger att de känner sig inspirerade av sammanhanget.

Agnes Frick, Alina Hovskär och Wilma Lorentzon vid Pingst pastor.

– Det känns väldigt häftigt att få vara med - och ödmjukande. Varje pastor har ju en hel kyrka som de leder. Det visar på hur stor pingströrelsen är och att det finns fler som delar den tro som jag själv har, säger Alina Hovskär, 21 år, som jobbar med barn och internationellt arbete i Varbergs pingstkyrka.

Tar rygg på andra

Wilma Lorentzon, 24 år och ungdomsledare i församlingen Bet:L i Skövde, fortsätter:

– Det är skönt när jag själv är ny att det finns ledare och pastorer som har gått före och som jag kan ta rygg på i tjänsten och får bolla med, säger hon.

Efter välkomnandet på scenen fick de nya medarbetarna några uppmuntrande ord på vägen från tf pingstföreståndaren Pelle Hörnmark, som berättade att han också varit ny en gång i tiden.

Konferensen Pingst pastor 2024  i Upplands Väsby.

Pekade på hoppet i svår tid

När Mats Särnholm, föreståndare i Frihamnskyrkan i Göteborg, inledningstalade till pastorerna i konferensen lyfte han fram det kristna hoppet som något som övertrumfar alla svårigheter och krigslarm, och uppmanade församlingarna att inte stänga in sig.

– Gud har en fantastisk plan. Varenda en kan bli frälst i din och min omgivning. Vartenda sammanhang kan bli förvandlat när Gud får komma med sin Ande.

– Varenda terrororganisation kan få uppleva en kraft från himlen som gör att dess ledare tas från att vara dödspatrull till att bli frälsningens apostel, sa Mats Särnholm, som betonade att ”fredens Gud” är trofast.


Brinner för att nå fler

De tre unga som Dagen möter visar att de brinner av engagemang för församlingsarbetet på sina orter. Agnes Frick är 22 år och läser tredje året på Akademi för ledarskap och teologi, ALT, i Jönköping och gör praktik i församlingen Bet:L i Skövde en dag i veckan.

– Jag längtar efter att få lyfta fram djupet i Bibeln, och att det inte stannar vid söndagsskoleberättelser, utan att man får förstå hur stor Gud är. Jag vill hjälpa människor som brottas att gå framåt i sin tro – och visa att det här med Gud är på riktigt, säger Agnes Frick.

Konferensen Pingst pastor 2024  i Upplands Väsby.

Wilma Lorentzon och Alina Hovskär lyfter fram att de älskar den lokala församlingen.

– Kyrkan har alltid varit en trygghet och ett andra hem. Det är jättespännande att få se hur Guds rike växer fram, och jobba med att möta, älska och be för människor, säger de innan det är dags att springa i väg till nästa samling på Pingst pastor.

Konferensen Pingst pastor 2024  i Upplands Väsby.

---

Fakta: Pingst pastor

  • Pingströrelsens stora årliga pastorskonferens.
  • Pågår tisdag–torsdag den 9–11 januari på ett konferenshotell i Upplands Väsby strax norr om Stockholm.
  • Samlar cirka 650 pastorer från hela landet.

---

Fler artiklar för dig