Kyrkorna har en nyckelroll för att bryta ensamhet och skapa ett gott demokratiskt samhälle. Socialminister Jakob Forssmed (KD) gick på charmoffensiv när han gästade Equmeniakyrkans Vinterkonferens i Stockholm.
Det var en avslappnad Jakob Forssmed som klev upp på scen under Equmeniakyrkans Vinterkonferens. Med sig i portföljen hade socialministern en arsenal av hyllningar till den samlade skaran av pastorer, diakoner och andra anställda inom samfundet.
– Det är min fasta övertygelse att ett samhälle med levande trosförsamlingar är ett bättre samhälle. Ett samhälle där tro och tillit växer och marken bereds för goda krafter. Där människor känner att det finns en framtid och ett hopp, dundrade Jakob Forssmed och lät som en evangelist.
Påläst på historien
Och för att charma den samlade skaran på Vinterkonferensen ytterligare så kopplade Jakob Forssmed tillbaka till det första baptistiska dopet i Vallersvik och visade att han är påläst på samfundets historia.
– Det var den där septemberkvällen 1848 något nytt tog fart i vårt land. Där och då bildades den första gemenskapen som blev starten för väckelserörelsen och folkrörelserna i Sverige. Sällan har vi talat om frikyrkan som en murbräcka, men så var det sannerligen med den demokratiska framväxten i Sverige.
En återkommande hjärtefråga under Jakob Forssmeds tid som socialminister har varit arbetet med att motverka ensamheten i det svenska samhället. Och även under Vinterkonferensen tog han möjligheten att återkomma till detta ämne. Han påpekade att var fjärde person över 16 år lider av ensamhet, men menade att kyrkan är en del av svaret för att bryta denna ensamhet. Socialministern kopplade samman detta med att lyfta fram Svenska kyrkans ärkebiskop Martin Modeus citat om att Sverige haft ett samhälle som varit ”existentiellt tondövt”.
Samtal om de stora frågorna
– Vi söker relation med varandra. I kyrkan ses detta uttryck i nattvarden i mässan. Nu med krig i vår närhet blir vi påminda om att vi behöver varandra. Som samfund, församling och medmänniskor har ni en central roll för att skapa tillfälle för människor att mötas och samtala om de stora frågorna.
Jakob Forssmed valde också att lyfta fram regeringens uppdrag till SST (Myndigheten för stöd till trossamfunden) att stärka kontaktytorna mellan kyrkorna och Sveriges kommuner och regioner.
– Det är inte utanför Skatteverket som människor samlas om det händer någon olycka eller kris i samhället. Man vänder sig till sammanhang där man tror att det finns en förståelse. Då gäller det att relationer finns uppbyggda mellan kommunerna och trossamfunden.
Varför är det viktigt för dig att besöka Equmeniakyrkans konferens?
– Equmeniakyrkan är en stor och viktig del av det svenska civilsamhället. Det man erbjuder sina medlemmar, men också det omgivande samhället, är ju väldigt viktigt. Det kan vara barn- och ungdomsverksamhet, språkkaféer, men också vad man gör för sina medlemmar och de som söker sig till kyrkan. Det finns en slags existentiell infrastruktur för livets olika skeden som kyrkan erbjuder samhället och som jag verkligen tror behövs.
De flesta pastorer och diakoner inom Equmeniakyrkan röstar till vänster – vad kan ni i regeringen göra annorlunda för att locka över deras röster?
– Det är inte mitt fokus i dag. Jag är här för att visa uppskattning och berätta hur regeringen ser på trossamfunden och det viktiga arbete som man bedriver för sina medlemmar.
Vad har regeringen gjort för församlingarna i Equmeniakyrkan under mandatperioden?
– Vi har givit ett särskilt stöd till scouterna under några år. Vi har särskilda satsningar för att motverka ensamhet som jag vet att flera församlingar inom Equmeniakyrkan har sökt och fått bidrag till. Det är några av de konkreta satsningar som vi gör, men jag vill också bidra till att vi ska se kyrklig verksamhet som en naturlig del av samhällslivet.
Vad tycker du om socialminister Jakob Forssmeds tal?
Ida Löveborn, pastor i Equmeniakyrkan i Årjäng
– Det var härligt att han uppmuntrade kyrkan och allt det vi gör. Sedan sa han inte så mycket nytt, utan mest det man kunde förvänta sig. Det hade varit intressant med en öppen frågestund eftersom det nu blev ganska förberett. Jag hade önskat att det var lite spetsigare.
Ivani Ahlberg, pastor i Equmeniakyrkan Upplands Väsby
– Det var viktiga och riktiga saker som han sa. Och han sa att han gärna gör saker för kyrkan, men jag saknade exempel på hur. Han förstår behoven och vad vi står i som kyrka och vi har ett stöd i honom, men som sagt – jag vill se mer i praktiken. Bland annat är en stor fråga att vi inte får prata mer om Jesus i skolorna trots att barnen har rätt till det. Men det var fantastisk att han kom hit.
Marcus Ohlsson, pastor och evangelist i Equmeniakyrkan
– Det är jättebra att han är här. Sedan är jag allergisk mot partipolitik. Kyrkan ska inte gå in under något, utan vara en jobbig röst som utmanar oavsett om det är en höger- eller vänsterregering. Det var bra att han nämnde Vallersvik och att det var demokratins vagga i Sverige. Han är ju troende, så han tycker nog att det är extra fint att vara här. Det viktigaste som han sa var att vi ska räta på ryggen. Att vi är viktigare än vi tror.