Nyheter

Bjärka-kommuniteten har invigt nytt kapell

Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby har renoverat och nu börjat använda “Treenighetens kapell”

Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby har invigt ett eget kapell, vilket innebär att de är helt fria att utforma verksamheten som de vill. Tidigare har de delvis varit beroende av pingstkyrkan i Linköping då de hyrt in sig i Nya slottet Bjärka-Säby.

– Någonting gick i mål i lördags, säger Jonas Eveborn, föreståndare för Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby, ofta förkortat till Ekibs.

Under hösten har det renoverats febrilt, och nu ansågs kapellet så pass färdigt att man kunde fira gudstjänst, vilket alltså skedde i helgen som passerat. Treenighetens kapell är själva namnet på gudstjänstlokalen, inhyst på övervåningen till det gårdshus där Jonas Eveborn med familj själva bor.

– Just nu är vi i slutfasen av vårt renoveringsarbete, men vi har prioriterat att få kapelldelen klar först, berättar Jonas Eveborn.

Fortfarande återstår en hel del att göra, bland annat i nedervåningen av huset, och den officiella invigningen har satts till den 2 mars.

Treenighetens kapell, EKIBS nya lokaler i Bjärka-Säby, som leds av Jonas Eveborn.

Tidigare oenighet

Kommuniteten som får tillgång till kapellet hade tidigare sin verksamhet på Nya slottet Bjärka-Säby. Det har gått några år sedan en viss oenighet blossade upp med pingstförsamlingen i Linköping som äger själva slottet och efter det har Ekumeniska kommuniteten steg för steg sökt sig vidare för att hitta andra ställen att samlas på. Eftersom många är bosatta i trakten har det varit ett önskemål att hitta nya lokaler i eller i närheten av byn Bjärka-Säby. Det kapell som nu står redo ligger cirka tio minuters promenadväg bort från slottet.

Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby har nu invigt ett eget kapell, vilket innebär att de är helt fria att utforma verksamheten som de vill. Tidigare har de delvis varit beroende av pingstkyrkan i Linköping då de hyrt in sig i Nya Slottet Bjärka-Säby.

Inte söndagsgudstjänst

Jonas Eveborn förklarar att själva hjärtslaget i kommuniteten är de fyra dagliga tidebönerna, där kapellet kommer att stå öppet för alla som vill. Utöver det kommer det firas mässor på de fest- och minnesdagar som kommuniteten uppmärksammar.

Kommer ni också fira söndagsgudstjänster i kapellet?

– Nej, vi kommer inte fira mässor på söndagar här, utan då går var och en till sin hemförsamling och firar gudstjänst där eftersom vi kommer från olika håll. Däremot kommer vi att regelbundet börja fira ökenmässa igen, där vi har haft ett längre uppehåll.

Ökenmässan var den stora stötestenen, så på eget initiativ slutade vi att fira den när vi märkte att det var en så känslig fråga för pingstförsamlingen, säger Jonas Eveborn.

—  Jonas Eveborn

Jonas Eveborn säger att det är tio år sedan de slutade med ökenmässor på slottet, en gudstjänst som sker efter inspiration från den koptiska kyrkan. Kommuniteten slutade med dessa gudstjänster eftersom det i pingstförsamlingen rådde delade meningar om detta var lämpligt eller inte.

– Ökenmässan var den stora stötestenen, så på eget initiativ slutade vi att fira den när vi märkte att det var en så känslig fråga för pingstförsamlingen, säger Jonas Eveborn.

Men nu, med eget kapell, ska traditionen återupptas.

Söker fortfarande

Jonas Eveborn förklarar att de undersökt möjligheterna att göra det här till en offentlig byggnad, men det visade sig vara en svår och lång process, så själva huset är i privat ägo även om lokalen i nuläget upplåts till kommuniteten.

Även om kommuniteten i och med detta har en egen gudstjänstlokal berättar Jonas Eveborn att det här inte är någon slutgiltig lösning.

– Vi söker fortfarande den större platsen. Men vi behöver börja någonstans och det får vi göra det utifrån vad vi har tillgång till. Efter mycket tänkande och bedjande har det utvecklat sig att det blev övervåningen på vårt gårdshus som vi nu har renoverat och inrett som ett kapell.

Treenighetens kapell, EKIBS nya lokaler i Bjärka-Säby, som leds av Jonas Eveborn.

---

Fakta: Ekibs

  • Ekumeniska kommuniteten i Bjärka-Säby är en kommunitet med drygt 200 medlemmar, varav cirka 50 bor i närheten av byn Bjärka-Säby strax utanför Linköping.
  • Kommuniteten består av kristna från olika traditioner, som också hämtat inspiration från olika kristna traditioner.
  • Nu har ett nytt kapell börjat användas, efter att kommuniteten sökt sig vidare från Nya slottet Bjärka-Säby där de tidigare hade sina samlingar.

---

Fler artiklar för dig