Nyheter

Noll grader i pingstkyrkan – då ställdes årsmötet in

“För närvarande är läget under kontroll, men det känns lite skakigt”.

Det blev inget årsmöte på trettondagsafton som planerat för Pingstkyrkan i Dorotea. Värmesystemet har kollapsat och inne i kyrksalen var det nollgradigt. Men tack vare en medlem som fick för sig att titta till kyrkan på fredagen kunde mer omfattande skador undvikas.

Församlingen som består av ett 40-tal medlemmar fick skjuta upp sitt årsmöte på grund av värmedebaclet. När Patrik Edblom, en av församlingens medlemmar, i torsdags var inne i kyrkan var det varmt och skönt trots minus 30 grader ute. Natten till fredag kröp kvicksilvret ner till minus 38 grader. På fredagen fick Patrik Edblom en ingivelse att han skulle ta ytterligare en vända till kyrkan. Väl där upptäckte han att hela värmesystemet lagt av.

Patrik Edblom, medlem i Pingstkyrkan Dorotea.

– Det var nollgradigt i kyrksalen och med några minusgrader i entrén och på expeditionen, berättar Patrik Edblom.

Det visade sig att värmesystemet tömts på vatten och systemet bara pumpade ut kalluft. Orsaken är inte klarlagd, men en rörmokare kallades in och på en och en halv timme kunde vattnet öppnas igen till kök och toaletter. Turligt nog hade det inkommande vattnet inte frusit. Sakta men säkert började varmvatten sippra ut i elementen och temperaturen steg i lokalerna. Men ändå var det så kallt att det inplanerade årsmötet på lördagseftermiddagen ställdes in.

– Jag skulle predikat, men det blev inget. Nu blir det årsmöte i mars någon gång i stället, säger Stanley Almqvist, en av de aktiva i församlingen.

När Dagen når Patrik Edblom visar termometern i Dorotea på minus 27 grader.

– Så det är ganska milt, konstaterar han med norrländsk underfundighet och tillägger:

– Om SMHI får rätt blir det plusgrader på tisdag.

Pingstkyrkan i Dorotea.

Har det blivit några bestående skador på kyrkan?

– Inte vad vi vet. För närvarande är läget under kontroll, men det känns lite skakigt, medger Patrik Edblom.

– Varför det blev som det blev vet vi inte hundraprocentigt ännu, men när det är så här kallt kan det bli väldigt drastiska konsekvenser eftersom byggnaden kyls ner väldigt snabbt.

Det kan finnas ett läckage i systemet, men något sådant har inte gått att upptäcka ännu. Mitt i allt råkade Patrik Edblom bli en slags ofrivillig hjälte, men själv riktar han tacksamheten uppåt.

– Vi som är kyrkligt aktiva brukar säga att det kanske fanns någon annan som gjorde att man åkte ner till kyrkan, säger han blygsamt.

---

Fakta: Pingstkyrkan i Dorotea

  • Församlingen firade 100-årsjubileum 2020.
  • Bildades tack vare två unga kvinnor som kom från Örebro, via Avaträsk, och byggde ett kapell.
  • I dag har Pingstkyrkan cirka 40 medlemmar.

---

Fler artiklar för dig