Nyheter

Megapastorn TB Joshua anklagas för våldtäkter och tortyr

Många av offren träder nu fram • Vittnesmål om övergrepp som följdes av påtvingade aborter i kyrkans lokal •

Sexuella övergrepp, tortyr, påtvingade aborter och påhittade helanden. En BBC-dokumentär kommer med mycket graverande anklagelser mot den nigerianske pastorn TB Joshua, en av Afrikas mest inflytelserika pastorer.

– Kvinnorna som han våldtagit tvingar han att göra abort. Jag hade inte valet om jag skulle få behålla ett potentiellt barn eller inte, det kändes som att jag inte ägde min egen kropp, säger en kvinna som nu öppet träder fram med sitt vittnesmål om den nigerianske pastorn och självutnämnde profeten TB Joshua, som dog 2021.

– Jag blev vittne till massor av aborter, massor av aborter, jag kunde inte hålla räkningen på hur många, säger en annan kvinna i dokumentären, som berättar att aborterna utfördes inne i en av kyrkans lokaler.

– Han såg så kärleksfull ut, men få visste att bakom det här fanns en sadist och psykopat. Jag ville komma närmare Gud, det var därför jag stannade, säger kvinnan och brister ut i gråt.

En lång rad personer träder nu fram och berättar samma sak, att pastor TB Joshua i det fördolda har missbrukat sin plattform å det grövsta.

– Den gud jag blev introducerad för var elak, diabolisk, för det var samma gud som skulle ligga med oss, slå oss, manipulera oss. Du har ingen aning om vad jag har gått igenom, säger ännu en kvinna om tiden i The Synagogue Church of All Nations, namnet på den kyrka som TB Joshua byggde upp i den nigerianska megastaden Lagos.

Inflytelserik pastor med egen tv-kanal

Det är BBC som kommer med avslöjandet om hur en av Afrikas mest inflytelserika pastorer i skymundan ägnat sig åt våldtäkt, tortyr och maktmissbruk. Han var vida känd för mirakler som ägde rum under hans möten, ofta under spektakulära former. Han var också tidig med att använda rörlig bild för att nå ut, och lockade med hjälp av tv-mediet en stor publik över hela världen via sin egen kanal Emmanuel TV.

Verksamheten nådde långt utanför Nigerias gränser och människor från hela världen vallfärdade till kyrkans högkvarter. TB Joshua var en pastor som också lyckades knyta till sig flera inflytelserika människor, inte minst politiker på toppnivå.

TB Joshua har genom åren blivit omskriven, och kritiserad, för sin enorma förmögenhet. Ofta har han funnits med på listor över världens rikaste pastorer. Han har även fått en hel del kritik för sitt sätt att predika framgångsteologi för en till stor del fattig publik i Afrika.

Beskrivs som en kult efter hans död

TB Joshua dog plötsligt sommaren 2021, då han var 57 år gammal. Han hade då byggt upp en kyrka vars rykte spridit sig över hela världen.

I BBC:s avslöjande dokumentär får vi följa en pastor som började i all enkelhet. Bland annat berättas det hur han personligen städade kyrkans toaletter under tre års tid. Men han skulle med tiden bygga upp vad som beskrivs som ett religiöst imperium och som flera av hans närmaste medarbetare nu väljer att beskriva som en kult.

Bland de vittnen som träder fram i BBC berättas inte bara om sexuella övergrepp, utan också tortyr. Personer återger hur de blivit inlåsta under flera månaders tid där de även blivit slagna med olika tillhyggen, bland annat bälten och kedjor.

BBC säger att de jobbat i två års tid med att dokumentera övergreppen som de säger sträcker sig över 20 års tid. Många av vittnesmålen om övergrepp kommer från nigerianska kvinnor. Men även flera brittiska kvinnor uttalar sig i dokumentären, där det görs en stor poäng av att TB Joshua ville locka vita kristna till sitt arbete. De brittiska kvinnorna berättar om hur de reste till Nigeria för att engagera sig i verksamheten efter att ha lockats av det radikala budskap som predikades, inte minst förkunnelsen om under och tecken. Flera av dem stannade i ungefär tio års tid i Lagos och berättar nu om hur de levde under fruktansvärda förhållanden där de tvingades klippa banden med sina familjer för att sedan kunna manipuleras och utnyttjas.

Några av TB Joshuas tidigare närmsta medarbetare berättar i dokumentären att förutom att det ansågs prestigefullt att ha vita medarbetare, så fanns det också ett uttalat hämndbegär, att vita skulle behandlas som slavar på grund av vad deras förfäder gjort då de förslavade svarta afrikaner.

Fejkade helanden

BBC:s dokumentär går under namnet The cult of TB Joshua och består av tre delar. Förutom anklagelser om sexuella övergrepp och maktmissbruk går man också in på alla under och tecken som skett i TB Joshuas namn, vilket var en av anledningarna till att hans namn blev så känt. De vittnen som nu träder fram menar att allt var bluff.

Medarbetare berättar om hur de på olika sätt manipulerade “underverken” så att det skulle se ut som att Gud gjort ett ingripande. Bland annat handlade det om att utse folk med lättare sjukdomar som man kunde behandla med medicin, för att sedan via överdrivna vittnesmål framställa det som ett gudomligt ingripande. Eftersom det handlade om tv-produktioner kunde det se ut som en sjukdom försvann från en dag till en annan, medan det i själva verket kunde ha tagit flera månader av behandling.

Flera personer berättar samstämmigt om hur människor i själva verket dog på grund av TB Joshuas budskap att lita på Gud i stället för mediciner.

– Människor dog i drivor, säger en ångerfull man som beskriver sig som en av den numera avlidne pastorns närmaste medarbetare.

– TB Joshua sa till mig: Oroa dig inte, vi använder det här för att bygga upp människors tro på Kristus. Jag trodde inte att jag gjorde något fel, utan att jag hjälpte människor.

En av de brittiska kvinnor som levde i kyrkans komplex under flera år vittnar även hon om hur budskapet om helande snarare ledde till människors död.

– Jag vet att de dog, för de tog inte sin medicin, och det är svårt att leva med, säger hon.

---

Fakta: TB Joshua

Pastor TB Joshua.
Äger en förmögenhet på 10 miljoner kronor

T B Joshua betraktas av en profet av sin församling i Nigeria, och har ett närmast unikt inflytande på kristenheten i landet. Han har 1,5 miljoner Facebookföljare, och har gjort sig känd för att skicka "smort vatten" till tusentals människor. Han har varit inblandad i kontroverser då människor har avstått medicinsk behandling och i stället vänt sig till hans förbönstjänst.
  • TB Joshua var en inflytelserik pastor, ofta benämnd profet, som byggde upp sin egen kyrka i den nigerianska storstaden Lagos.
  • Han dog 2021 och hyllades då.
  • Nu kommer en helt annan bild fram, av en person som snarare missbrukat sin ledarroll och begått en lång rad övergrepp.

---

Fler artiklar för dig