Nyheter

Stor oro bland kristna konvertiter efter många asylavslag

Stor oro bland de iranska konvertiterna på Restad gård i Vänersborg efter flera avslag. Några söker nu asyl i andra EU-länder i stället.

Nya avslag strömmar in för de iranska konvertiter som Dagen träffade via Pingstkyrkans flyktingarbete i Vänersborg i början på sommaren, då de inte anses ha en ”genuin” kristen tro. Oron är så stor att det inte längre går att fortsätta med trosundervisning på Restad gård, där de flesta bor.
– De flesta mår alldeles för dåligt för att kunna koncentrera sig på kursen, säger Kenneth Nilsson, ansvarig för flyktingarbetet i Pingstförsamlingen i Vänersborg.

En av de unga män som Dagen träffade på Restad gård, Elias, har nu lämnat Sverige, tillsammans med två andra konvertiter i Vänersborg som fått avslag på sina ansökningar.

– Elias upplevde att han uttömt sina möjligheter. De andra orkade inte överklaga, eftersom det troligen är meningslöst, säger Kenneth Nilsson till Dagen.

Han är förtvivlad över den våg av avslag som drabbat konvertiterna under sommaren och hösten. Genomgående handlar avslagen om att de asylsökande inte anses ha konverterat till en kristen tro av ”genuin övertygelse”.

– Det känns helt orimligt att Migrationsverket och domstolarna nu dömer ut i stort sett alla dem vi i kyrkan undervisat och lärt känna de senaste åren, säger han.

De konvertiter vars tro underkänts i Sverige får så gott som mangrant asyl i västra Europa.

—  Gabriel Donner, jurist


Kan löna sig att flytta

För asylsökande konvertiter med avslag från Sverige kan det löna sig att söka sin lycka i ett annat EU-land.

Migrationsjuristen Gabriel Donner, som under 20 år företrätt konvertiter från framför allt Afghanistan och Iran, berättar att nästan alla av hans tidigare klienter som sökt asyl i länder som Spanien, Frankrike, Italien, Tyskland och Nederländerna, också fått det.

– Vad vi ser är att de konvertiter vars tro underkänts i Sverige så gott som mangrant får asyl i västra Europa. Det är ett massivt underkännande av rättssäkerheten i den svenska migrationsprocessen avseende konvertiter, säger han till Dagen.

Tidigare, berättar han, var risken stor att man skickades tillbaka till Sverige i enlighet med EU:s regler om man inte hade fått avslag från samtliga tre rättsinstanser.

– Till min förvåning har nu även de som bara fått ett första avslag i Sverige fått möjlighet att söka asyl i ett annat land. Kanske är det så att dessa länder redan insett att de sökande inte kan förvänta sig en laga prövning i Sverige?

”Försökt skapa asylskäl”

Två av de personer i Vänersborg som fått nya avslag på sina ansökningar är tvåbarnsföräldrarna Alireza Rahmanvand och Pegah Foroughasharagi. Båda missionerar i sociala medier, och Alireza har i ett drygt år hjälpt till med onsdagarnas trosundervisning för den persisktalande gruppen på Restad gård.

Att paret är aktivt i kyrkan sedan flera år, och regelbundet deltar i gudstjänster och undervisning, är inget Migrationsverket ifrågasätter. Ändå dömer myndigheten ut makarnas försök att motivera och resonera kring sin ny kristna tro, och bortser från sannolikheten att deras mission på nätet uppmärksammats av den iranska underrättelsetjänsten.

”Verket anser att makarnas brist på tankar och reflektioner pekar mot att de snarare försökt skapa asylskäl än att de handlat efter genuin trosuppfattning”, slår myndigheten fast i det senaste beslutet.

Inte heller parets mission bland andra iranier fäster Migrationsverket någon vikt vid som uttryck för deras kristna tro, bland annat med hänvisning till de risker som en missionerande konvertit utsätter sig för.

Fler avslag på senaste året

Migrationsjuristen Gabriel Donner företräder omkring 90 konvertiter varje år. Han upplever att andelen som får uppehållstillstånd sjunkit påtagligt.

– Ändå skiljer sig inte de godkända ärendena så mycket från de som leder till avslag. Det handlar mer om det är färre som får en handläggare som tar dem på allvar och försöker göra en saklig och objektiv prövning, säger han.

Gabriel Donner, Alis advokat.

Trots en flerårig dialog med kyrkorna fortsätter Migrationsverket dessutom att mer eller mindre rutinmässigt avfärda pastorers och prästers intyg om de asylsökandes kristna engagemang.

– Men det är sällan som någon som inte är ”verklig” konvertit lyckas föra en församling bakom ljuset, säger Gabriel Donner.

– De flesta orkar inte med gudstjänster, undervisning och lovsång mer än mest ett halvår om de saknar tro. Kyrkan är ingen ”social klubb”, och utan verklig tro kroknar man rätt snart.

För att få veta om de konvertiter som fått stanna i Sverige verkligen fortsätter att vara kristna har Gabriel Donner vid två tillfällen under de senaste 15 åren följt upp sina konvertiter han företrätt, i en rad Stockholmsförsamlingar, fyra år efter att de fått uppehållstillstånd.

– Jag ville helt enkelt veta om de kunde lura mig. Men båda gångerna visade det sig att drygt 90 procent av cirka 250 personer var kvar i sin församling eller hade bytt församling. Så verkligheten underkänner politikens spekulationer.

Seminarium i riksdagen

I sin regeringsförklaring hösten 2022 sa statsminister Ulf Kristersson (M) att en översyn skulle göras för att ”stärka kvalitet, enhetlighet och rättssäkerhet i asylprocessen”, bland annat för konvertiter och hbtq-personer. Dessutom skulle behovet av en extern tillsynsfunktion eller inspektion på migrationsområdet utredas.

Till skillnad från annat som regeringen önskat utreda, som till exempel att inrätta återvändandecentra eller att förstärka återkallelsen av uppehålls- och arbetstillstånd, har dock inget hänt på dessa punkter. Enligt justitiedepartementet bereds frågan fortfarande i Regeringskansliet.

Kenneth Nilsson.

Kenneth Nilsson är en av flera församlingsaktiva som uppvaktat Kristdemokraterna på nationell nivå för att försöka få större gehör för de kristna konvertiternas utsatta situation.

– Det är vårt sätt att ringa i varningsklockorna. Vem annars än vi i kyrkorna ska larma när vi upplever att konvertiterna drabbas av rättsosäkerhet? säger han.

Som ett resultat hålls ett seminarium i riksdagen den 7 februari. Då kommer man bland annat att tala om den juridiska granskning som för några år sedan visade att Migrationsverkets prövning av konvertiter till del är godtycklig och rättsosäker, vilket Dagen skrivit om tidigare.

Fler artiklar för dig