Nyheter

Han får Martin Luther King-priset 2024

Leder institut i Göteborg med arbete som påverkar globalt

Årets Martin Luther King-pris tilldelas Christer Mattsson som leder Segerstedtsinstitutets förebyggande arbete mot våldsbejakande ideologier, våldsutövande strukturer, antisemitism samt rasistiska organisationer.

Sedan 2005 har Equmeniakyrkan årligen delat ut priset till en person eller en grupp som arbetar för fred och rättvisa. Att valet i år föll på Christer Mattsson motiverar juryn med att han genom sitt ledarskap för Segerstedtinstitutet har ”banat väg för nya metoder i kampen mot våldsbejakande ideologier och rasistiska strukturer”. I motiveringen heter det vidare att ”hans forskning och pedagogiska ansats kring radikalisering och Förintelsens historia levandegör de icke-våldsprinciper som King förespråkade, med en tydlig strävan att utrota och motverka rasism och våld”.

En annan viktig aspekt är att Christer Mattssons långa engagemang i Sverige understryker hur han ser utbildning som ett verktyg för social förändring och rättvisa. Arbetets globala relevans påtalas särskilt i motiveringen.

– Jag är glad att en enig priskommitté har utsett Christer Mattsson som pristagare. För hans kunskap och praktiska engagemang, för tolerans, och mot radikalisering och extremism, samt olika förtryckande ideologier, säger Sofia Camnerin, ordförande i priskommittén och generalsekreterare för Sveriges kristna råd i ett pressmeddelande.

I en skriftlig kommentar till beskedet uttrycker Christer Mattsson sin tacksamhet.

– De flesta känner till " … tro, hopp och kärlek, dessa tre och störst av dem är kärleken …” från Första Korinthierbrevet. Visst är kärleken störst, men i vår samtid är tron alltför förbisedd. Tro kan vara mycket, men vi behöver något att tro på. Vi kan inte leva på hoppet och kärleken allena, i synnerhet inte i en tid då orosmolnen hopas sig. När hoppet falnar och intoleransen bleker kärlekens färger behöver vi en tro, en tro på en anständighet som hindrar oss från fatalism och hedonism, skriver Christer Mattsson.

– Jag frågar mig själv vad som får människor i svårt lidande att orka stiga upp och möta dagen, det de har måste vi alla känna, nämligen att livet har en mening även när det är mörkt. Denna tanke har väglett mig i mitt arbete och Martin Luther King är en naturlig vägvisare, konstaterar han.

Segerstedtinstitutet inrättades 2015 vid Göteborgs universitet. Det är ett internationellt resurscentrum med uppgift att bidra till ökad kunskap kring förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism. Forskning, utbildning och samverkan är tre huvudgrenar på Segerstedtinstitutets verksamhetsträd.

Martin Luther King-priset delas ut vid en högtidlig ceremoni i Norrmalmskyrkan i Stockholm på Martin Luther King-dagen den 15 januari. Syftet med priset är att fira Martin Luther Kings arv för hopp och försoning samt att se till att hans anda lever vidare. Nyckelord som nämns i sammanhanget är mod, sanning, rättvisa, medkänsla, värdighet, ödmjukhet och tjänst.

Det första Martin Luther King-priset tilldelades musikern och låtskrivaren Mikael Wiehe. Bland övriga pristagare finns exempelvis flyktingaktivisten Michael Williams, fredsarbetaren Margareta Ingelstam, musikern Jason Diakité, diakonen och fredsarbetaren Annika Spalde, före detta Europaparlamentarikern Maj-Britt Theorin och journalisten Martin Schibbye.

---

Fakta: Martin Luther King-priset

  • Delas ut årligen sedan 2005 ut till en person eller en grupp som arbetar för fred och rättvisa.
  • Från början utgjorde Svenska baptistsamfundet och Kristna fredsrörelsen stommen i priset och firandet av Martin Luther King-dagen. Numera är det Equmeniakyrkan som handhar priset.
  • Prissumman är 25 000 kronor.

---

Fler artiklar för dig