Nyheter

Efter pandemin - rekordmånga pilgrimer 2023

212 000 personer besökte Al Maghtas vid Jordanfloden, betraktad som platsen för Jesu dop

Pilgrimsresorna har tagit fart igen efter pandemin, och förra året slogs rekord för två besöksmål: Santiago de Compostela i norra Spanien, och platsen för Jesu dop, på Jordanflodens östra sida. Det uppger tidskriften Signum.

Pilgrimsleden som avslutas i Santiago de Compostela i nordvästra Spanien är sammanlagt 80 mil lång, och de allra flesta går bara en del av den.

Ny statistik visar att 446 035 personer från hela världen under 2023 med stämplar kunnat påvisa att de avverkat de sista 10 milen till fots, eller de sista 20 milen per cykel. Av dessa kom hela 44 procent från Spanien, skriver Signum, som hänvisar till den österrikiska nyhetsbyrån Kathpress.

Även om många som går den så kallade Jakobsleden inte i första hand ser sig som kristna pilgrimer, finns religion med som drivkraft för de flesta. Hela 42,6 procent av förra årets pilgrimer uppgav ”religiösa grunder” som förklaring till varför de gått leden, medan 43,7 procent angav ”religiösa och andra grunder” och 22,7 procent uppgav ”icke-religiösa grunder”.

Ett annat pilgrimsmål som slog rekord förra året, trots kriget mellan Israel och Hamas, var platsen för Jesu dop vid Jordanflodens östra strand. Hela 212 000 personer besökte Al Maghtas, vilket är det högsta antalet besökare under något år, enligt den arabisk-kristna nyhetskanalen Abouna.

Ökade med 36 procent

Trots att antalet besökare sjönk kraftigt när kriget bröt ut i början av oktober, ökade antalet besökande på dopplatsen med 36 procent förra året. En dryg tredjedel av dem kom från Italien och Frankrike, skriver Signum.

Traditionellt strömmar tusentals pilgrimer från alla delar av Jordanien till platsen den andra fredagen i januari för att fira Jesu dop. I år beslutade kyrkan att tona ned firandet, av respekt för krigets offer.

I år firas 25-årsjubileet av den jordanska kungens initiativ att bygga ut dopplatsen, som 2015 upptogs på Unescos världsarvslista. Nu planeras ytterligare utbyggnad, skriver Signum.

Fler artiklar för dig