Nyheter

Bönen viktig för juniorkronornas back Tom Willander

Tom Willander: Jag kommer inte att ta av mig korset

Det blev ”bara” silvermedalj för de svenska hockeyjuniorerna när finalen i junior-VM i hockey avgjordes i fredags kväll. Inför matchen berättade backprofilen Tom Willander, 18, i Aftonbladet om varför han alltid bär ett halsband med ett kors.

VM-finalen mot USA var juniorkronornas första sedan 2018. Det slutade med en klar 6-2-förlust och i det svenska laget var besvikelsen stor efter matchen. En av lagets nyckelspelare var backen Tom Willander som inför finalen fick frågan av Aftonbladet hur det kommer sig att han bär ett halsband med ett kors.

– Jag tycker det är schysst att ha något att tro på, lite som ett extra stöd. Det känner jag att det ger mig, säger Tom Willander till tidningen.

Den Stockholmsfödde 18-åringen, som redan spelat en säsong med Rögle i den högsta svenska ligan, draftades i somras av NHL-laget Vancouver Canucks som hoppas ha fått en framtida storback. Som ett första steg mot att ta plats i det nya laget har Tom Willander redan nu tagit klivet över Atlanten där han anslutit till Boston University i NCAA-ligan.

Han berättar att korset är en symbol för hans kristna tro, en övertygelse som blivit hans de senaste åren. På frågan när han började bära korset under matcher svarar han:

– För något år sedan, kanske. Jag känner bara som att jag har mer tur när jag har det på mig, så jag kommer inte att ta av det.

Han berättar att den kristna tron är en viktig rutin som ”funkat bra hittills” och att han för det mesta ber inför matcherna.

Känner du att det blir en positiv effekt?

– Det är svårt att veta. Men bättre att vara säker än osäker, säger Tom Willander till Aftonbladet.

---

Fakta: Tom Willander

  • Född: 9 februari 2005.
  • Gör: Ishockeyspelare. Back i juniorkronorna.
  • Klubbar: Saltsjöbadens IF, Rögle BK, Boston University. Draftad av Vancouver Canucks.
  • Aktuell: Silvermedaljör i juniorhockey-VM.

---

Fler artiklar för dig