Nyheter

Stora skador på baptistkyrkan i Gaza

Bilder visar hål i ytterväggen och förstörd inredning

Kriget i Gazaremsan har orsakat omfattande skador på den enda protestantiska kyrkan i Gaza City. I ett nyhetsbrev skriver församlingens USA-baserade pastor Hanna Massad att bilder på den skadade kyrkan ”krossar våra hjärtan”.

Under nyårshelgen rapporterade Wall Street Journal att nästan 70 procent of Gazaremsans 439 000 hem och ungefär hälften av byggnaderna i området har skadats eller förstörts sedan kriget bröt ut i oktober. Kyrkorna i Gaza City är inte något undantag.

Dagen har tidigare rapporterat om skador på såväl S:t Porphyrius grekisk-ortodoxa kyrka samt Heliga familjens katolska kyrka. Till listan kan nu läggas även den tredje kyrkan i området: Baptistkyrkan i Gaza.

”Det krossar våra hjärtan att se de här bilderna eftersom vi byggde den här byggnaden steg för steg i början av 2000. Platsen har varit ett fyrtorn där många människor i Gaza har lärt känna Herren och vi ber att den kommer att fortsätta att vara en välsignelse för vårt samhälle. Den här heliga platsen har skadats och uppskattningsvis 15 familjer, sammantaget över 70 personer, har nu sökt skydd inom dess väggar”, skriver Hanna Massad.

Skador vid olika tillfällen

I en kommentar till Dagen förklarar Hanna Massad, som av säkerhetsskäl kände sig tvingad att flytta från Gaza City för drygt 15 år sedan, att skadorna på kyrkobyggnaden successivt har förvärrats under det pågående kriget.

– Jag tror att delar av förstörelsen inträffade några veckor efter att kriget hade inletts, men att den större delen har skett senare. Det är svårt att veta detaljerna, men mycket av skadorna har uppkommit på grund av den omfattande israeliska bombningen i området, det har bland annat orsakad skador på fönster, säger han.

Baptistkyrkan i Gaza har fått stora skador under det pågående kriget.

Inte några personskador

Sedan 2005 håller Baptistkyrkan i Gaza till i ett femvåningshus där även ett kristet bibliotek ligger. Fastigheten ligger mitt emot en stor polisstation som under årens lopp har utsatts för israeliska bombningar. Detta har flera gånger resulterat i skador även på kyrkan, bland annat i december 2008 då samtliga fönster i fastigheten förstördes.

På grund av byggnadens höjd och placering har den också haft en viktig militärstrategisk roll – under konflikten mellan Hamas och Fatah 2006–2007 använde grupperna omväxlande byggnaden som utsiktsplats.

På bilderna i nyhetsbrevet från Hanna Massad syns klart och tydligt invändiga och utvändiga skador på kyrkobyggnaden. Hanna Massad säger till Dagen att han inte vet exakt när bilderna togs, men att en bekant till honom fick dem den 26 december. Han tillägger med stor tacksamhet att ingen person har skadats.

– Byggnaden har stått tom en längre period.

Baptistkyrkan i Gaza har fått stora skador under det pågående kriget.

---

Fakta: Kyrkor i Gazaremsan

  • S:t Porphyrius grekisk-ortodoxa kyrka: Kyrkan är den äldsta aktiva kyrkan i Gaza och största till antalet medlemmar. Kyrkan är namngiven efter en biskop som förstörde ett hedniskt tempel på platsen på 400-talet. Den nuvarande byggnaden uppfördes för 700 år sedan. Den 20 oktober skadades en byggnad på kyrkans område vid ett israeliskt luftangrepp och flera personer som hade sökt skydd omkom.
  • Heliga familjens katolska kyrka: Församlingen tillhör Latinska patriarkatet av Jerusalem. På området som församlingen disponerar i Gaza City finns utöver kyrkan även ett nunnekloster. I mitten av december sköts två kvinnor ihjäl på området. Dessutom skadades bland annat klosterbyggnaden svårt.
  • Gaza baptistkyrka: Församlingen grundades på 1950-talet, men för ungefär 15 år sedan lämnade en stor del av församlingsledningen Gazaremsan. Sedan dess firar de kvarvarande medlemmarna gudstjänst digitalt.
  • I anslutning till al-Ahli-sjukhuset, som drivs av Anglikanska kyrkan, ligger ett kapell där det har firats personalgudstjänster när anglikanska präster har besökt Gaza City. Men det finns varken någon fast verksamhet eller präst. Flera hundra personer dödades på området i samband med en stor explosion den 17 oktober.

---

Fler artiklar för dig