Nyheter

IS hotar med terror mot kristna och judar

Terrorsekten har förlorat sitt kalifat - men agerar på nya sätt med hot om terror

Islamiska staten (IS) har kommit med ett nytt hot riktat mot kristna och judar, vilket de vill se som en hämnd för Israels krig mot Hamas i Gaza. Nyligen tog den jihadistiska rörelsen även på sig ansvaret för ett blodigt bombdåd i Iran.

Det fanns gott om beväpnade poliser på plats vid julgudstjänsterna i den magnifika Kölnerdomen, den katolska katedralen i tyska Köln. Inför julen hade polisen redan gjort tillslag mot misstänkta terrorister och ett uttalat hot fanns inför julen, inte bara i Tyskland utan även i flera andra Västeuropeiska länder.

Nu visar det sig att hotbilden består. Den jihadistiska terrorgruppen Islamiska staten har i ett nytt ljudmeddelande uppmanat till terrorattacker riktat mot såväl kristna som judar, där Europa och USA pekades ut primärt mål. Det är IS talesperson Abu Hudhaifa al-Ansari som uttalat hotet som spridits via organisationens olika propagandakanaler, rapporterar TT efter att ha tagit del av vad som skrivs i tyska medier.

IS menar att attackerna ska genomföras som en hämnd för Israels krigsföring i Gaza.

Tagit på sig dåd

Att IS själva har kapacitet att genomföra terrordåd blev tydligt för bara några dagar sedan då 84 personer dödades i en bombattack i Iran. Det var i samband med en minnesstund av den tidigare omstridde generalen Qassem Soleimani som dödades år 2020 av USA:s militär. Iran misstänker att dådet genomfördes av självmordsbombare.

IS har alltså tagit på sig detta blodiga terrordåd, vilket är möjligt då de även ser shiamuslimer som legitima mål. Själva står terrororganisationen på en sunnimuslimsk grund, där avskyn mot det shiamuslimskt styrda Iran är stor. I sitt nyligen publicerade ljudmeddelande hotar de inte bara kristna och judar, utan varnar även palestinier att samarbeta med shiamuslimer. Exempelvis har Hamas lyckats bygga upp sin militära kapacitet i samarbete med bland annat Iran och även den shiamuslimska organisationen Hizbollah är en viktig aktör i Mellanöstern där de utgör ett hot mot Israel från sina baser i Libanon.

Terrordåd mot kristna

Jihadistiska grupper har under hela 2000-talet utgjort ett reellt hot och Islamiska staten var under några år i mitten av 2010-talet en magnet för sunnitiska islamister. Under några år gjorde sig IS skyldiga till en rad avskyvärda attentat, inte minst då de iscensatte ett folkmord mot kristna och andra religiösa minoriteter i områden som de kontrollerade. Deras självutnämnda kalifat fanns under en tid i Syrien och Irak men är numera borta, men IS som organisation finns kvar och är aktiva i en rad länder.

Samtidigt är islamistisk terrorism större än enskilda organisationer och julen som nyligen passerad blev blodig i Nigeria där 180 kristna dödades i jihadistrelaterade attacker.

---

Fakta: Shia och sunni

  • Islam består av två olika huvudinriktningar, shia och sunni.
  • Iran är shiaislams viktigaste land och styrs sedan 1979 av dess religiösa ideologi.
  • Vilket land som är det viktigaste sunnimuslimska landet går att diskutera då denna inriktning är mycket större, men med tanke på historiken spelar Saudiarabien en viktig roll, där kungahuset vakar över helgedomarna i Mecka.
  • Israel hotas av såväl shia- som sunniextremister där terrororganisationen Hamas är en sunnimuslimsk organisation som har sina rötter i Muslimska brödraskapet.
  • Hizbollah som står beväpnad vid gränsen till Libanon är en shiamuslimsk rörelse med täta kontakter till Iran.

---

Fler artiklar för dig