Nyheter

Kyrkan mitt i extremkylan: Varma kläder eftersöks

Fler vantar, mössor och täckbyxor än vanligt går åt på Diakoni i Centrum när kylan kryper under 30-strecket i Luleå

Iskylan har Sverige i sitt grepp, och även i nordligaste Sverige märks den ovanliga kölden. Hos Diakoni i Centrum, som ligger i Diakonins hus i Luleå, är det hög efterfrågan på varma ytterplagg.
– Hit kommer de som faktiskt tar sig ut varje dag, säger diakon Anders Hedberg.

En sträng kyla har kopplat sitt grepp om norra Norrbotten, där enligt TT flera busslinjer har fått ställas in av säkerhetsskäl. I Vittangi utanför Kiruna var termometern nästan nere på minus 40 under onsdagsmorgonen.

I Luleå visade diakon Anders Hedbergs termometer på 32 minusgrader i Luleå på morgonen.

– Jag har just tejpat fönstren i mitt arbetsrum, säger han när Dagen når honom på telefon kring lunch.

Kölden är hård även för dessa breddgrader; i snitt ligger temperaturen på minus 13 dagtid om vintern i Luleå. Men en viss vana vid att hantera dippar ned till minus 30 finns.

– Jag tänker så här: Vi har vår verksamhet sedan snart sex år, vi finns och verkar här uppe, så verksamheten är anpassad efter där vi är och det klimat som är, säger Anders Hedberg lakoniskt.

Ta kontakt med akutboendet

För säkerhets skull tänker dock han och kollegor ta kontakt med stadens akutboende för att se till att glappet inte blir för långt för de hemlösa som behöver värma sig hos till exempelvis Diakoni i centrum om dagarna.

– Sen har vi alltid ett akutlager med vinterkläder, skor, jackor, täckbyxor och annat. Dels tack vare privata gåvor men också för att vi har ett avtal med ett textilföretag som skänker oss rejäla arbetskläder som man kan ha utomhus, plus filtar och sovsäckar, berättar Anders Hedberg.

– I går när vi hade öppet var det många som behövde vantar, mässa, täckbyxor och någon jacka.

Enligt Socialstyrelsens kartläggning finns det uppemot 20 personer i Luleå som i princip bor utomhus, och som vintertid får hjälp på kommunens akutboende.

– På något sätt löser man det från natt till natt, säger Anders Hedberg.

Besökare fyra dagar i veckan

Diakon Anders Hedberg i Luleå.

Diakoni i Centrum har öppet fyra förmiddagar i veckan, men kan kontaktas varje vardag per telefon. Målgruppen är människor med beroendesjukdom och/eller psykisk ohälsa, och en många lever i eller nära hemlöshet. En vanlig dag träffar diakonerna här uppemot 30 besökare.

– Hit kommer de som faktiskt tar sig ut varje dag. Många går på substitutionsbehandling och kommer till oss efter att ha fått metadon eller subutex på sjukhuset på morgonen.

Trots den starka kylan fungerar både lokal- och länstrafiken i Luleå, vilket Anders Hedman själv kan vittna om.

– Det är väldigt tomt på gatorna, och vi var bara tre i bussen i morse. Jag brukar cykla, men det går väl någon gräns vid minus 20.

---

Fakta: SMHI:s varningar

  • SMHI har tre nivåer på sina vädervarningar:
    • Gul varning: Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.
    • Orange varning: Allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten.
    • Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället, stor fara för allmänheten.

---

Fler artiklar för dig