Nyheter

Extrema kylan i norr gör att kyrkor ställer in - och pastor strandsatt

Svårt värma upp kyrkan i Älvsbyn, där utslagen telefonmast försvårar kommunikationen

I Älvsbyn fick kyrkan skjuta fram en begravning till följd av kylan. Och i Vittangi beslutade prästen Maria Smeds att ställa in en resa till en gospelkväll i Finland.
– Det är riskfyllt både för bil och passagerare om man blir stående i vildmarken och vi hade cirka tre timmars körning enkel väg i temperaturer mellan -31 till – 39, förklarar hon.

I Vittangi utanför Kiruna har kylan krupit ner mot 40-strecket, och bussarna är inställda.

– I januari räknar vi med köldknäppar här uppe och det påverkar hur många som tar sig till kyrkans gudstjänster och samlingar. Man undviker att starta bilen eller gå ut i onödan, förklarar Maria Smeds, EFS-präst på deltid i Vittangi församling, för Dagen.

Själv brukar hon hålla ett extra öga på vägarna i Kiruna, utifall någon turist ser ut att vara i behov av hjälp.

– Det är lätt att telefoner lägger av i kylan och då kanske man som besökare är för dåligt klädd för oförutsett lång vistelse i kylan dit man försöker hitta.

Maria Smeds i kiruna

Kylan gjorde att Maria Smeds ställde in en planerad gospelkväll på onsdagen i ett kapell i skidorten Äkeslombolo, Kolari i Finland. Dit skulle hon kört med ett ungdomsteam på fyra tyskar som besöker EFS från bibelskolan Fackelbärarna i Holsbybrunn, Småland.

– Det är riskfyllt både för bil och passagerare om man blir stående i vildmarken och vi hade cirka 3 timmars körning enkel väg i temperaturer mellan -31 till – 39. Temperaturerna är väldigt lokala.

Fastnade i Stockholm

Det är framför allt kommunikationerna som påverkas i kylan. Pastor Tomas Dahnson, föreståndare i Korskyrkan i Älvsbyn, fastnade i Stockholm med sin familj efter nyår.

– Vi hoppas komma upp när tåg och bussar börjar gå igen till helgen, säger han till Dagen.

I Älvsbyn var temperaturen på torsdagsmorgonen 35 minusgrader. Flera strömavbrott drabbade orten på förmiddagen, sedan en brytare i ett ställverk brunnit, och som mest saknade cirka 4 000 hushåll el.

– Kylan har påverkat oss i kyrkan till viss del. Vi fick flytta på en begravning en dag eftersom vi inte hade någon värme i kyrkan, säger Karl-Johan Emgård, tillförordnad kyrkoherde i Älvsbyns församling.

Älvsbyns kyrka.

– Men jag skulle säga att utöver begravningar och gudstjänster så påverkar inte kylan oss jättemycket. Man får gilla läget och jobba utifrån förutsättningarna, som att många bilar inte kan starta.

Först nästa vecka börjar den ordinarie verksamheten, så som måndagarnas mångkulturella mötesplats, dit bland annat asylsökande kommer.

Karl-Johan Emgård bor i Piteå. Där är det ofta uppemot tio grader varmare än i Älvsbyn, som ligger en knapp timmes bilresa nordväst, inåt landet.

– Jag är själv skåning, och hade det var minus 36 grader i Skåne skulle man satt in militären. Men att det blir under 40 grader i Älvsbyn, som är ett känt köldhål, händer lite då och då.

---

Fakta: Extremkylan

  • Iskylan håller fortsatt norra Sverige i ett järngrepp med under 40 minusgrader på flera platser. Kallast i landet är Kvikkjokk-Årrenjarka i Lappland, med 43,1 minusgrader på torsdagen.
  • I norra Götaland och Svealand ligger temperaturerna på omkring tio minusgrader, medan det längst i södra Götaland rör sig om några enstaka minusgrader.
  • I flera norrländska städer upplever befolkningen den kallaste dagen på ett decennium. Umeå har den lägsta temperaturen sedan 2010 med minus 32,2 grader och Piteå den kallaste sedan 2012 med minus 36,1. I Luleå är det 36,8 minusgrader – den kallaste dagen sedan 1999, enligt SMHI.
  • Framåt slutet av veckan rör sig högtrycket söderut – vilket ger mildare väder i norr.
  • Källa: TT

---

Fler artiklar för dig