Nyheter

Nyårsfestivalen Unite fick unga att satsa på Jesus

Hölls på fem platser i Sverige - i Jönköping samlades 1 000 ungdomar för att lovsjunga och umgås

Ungdomsfestivalen Unite arrangerades på fem platser i Sverige under nyårshelgen.
– Det har varit en fantastisk atmosfär av bön och lovsång, berättar Samuel Westergren, ungdomspastor i Pingst Jönköping där en av festivalerna hölls.

Ungdomsfestivalen Unite hölls samtidigt i Umeå, Västerås, Västra Frölunda, Malmö och Jönköping. Och som vanligt samlades många ungdomar på dessa platser för att lovsjunga, umgås och fira in det nya året.

– Vi är jättenöjda och allt som hände kändes genuint rakt igenom. Det fanns en nerv, en längtan efter Gud och en närvaro av Gud som kändes påtaglig, berättar Samuel Westergren för Dagen.

Ett lovsångsteam som sjunger.

Redan från första dagen var det fullt ös i pingstkyrkan i Jönköping. Någon startsträcka behövdes inte, utan alla ungdomar var med på noterna direkt vilket präglade hela festivalen.

– Ofta när vi samlas behöver ungdomarna känna sig för lite innan det lossnar, men så var det inte den här gången. Det togs nya steg i tron på en gång och hängivenheten var stor.

Långa köer till förbön på samlingarna och bra tryck i lovsången kännetecknade festivalen i Jönköping.

– Det var en atmosfär av tillbedjan och uppmuntran. Ungdomarna sökte och fick möta Gud. Det var väldigt fint att se all den längtan som många hade att få uppleva mer av Jesus, förklarar Samuel Westergren.

Gudstjänster, seminarier och andra samlingar avlöste varandra under festivalen, som började den 29 december och avslutades på nyårsdagen. Flera konserter hölls också, med bland andra Lin D, Evergreen gospel, Simon Möller och I Goda Vänners Lag.

Stämning på topp

Några fyrverkerier avfyrades dock inte efter tolvslaget. I stället satsades det på konfettikanoner och pyroteknik, vilket var mer än tillräckligt för att hålla stämningen på topp.

En grupp står på scenen och spelar.

– På nyårsvakan firade vi nattvard och lovsången ljöd ända in i tolvslaget. Efter tolvslaget hade vi en stor fest som leddes av den norska dj-artisten Jesus Loves Electro.

– Han remixar kända lovsånger och fick många att dansa och hoppa av glädje, berättar Samuel Westergren och lägger till att man även hann med några sportaktiviteter i idrottshuset bredvid pingstkyrkan.

Tusen ungdomar kom

Det handlade om innebandy, fotboll och en aktivitet där sumobrottningsdräkter hade en central roll.

Hur många ungdomar kom till Unite i Jönköping?

– Drygt 1 000 ungdomar var med och det är en av de absolut bästa Unite-festivalerna jag har varit med på, säger Samuel Westergren som gjorde sin tredje festival som ledare.

Fler artiklar för dig